Diş Pulpasının Özellikleri, Rahatsızlıkları ve Tedavisi

Diş Pulpasının Özellikleri, Rahatsızlıkları ve Tedavisi, Pulpa Nedir? Diş pulpa, Pulpa diş, pulpa ne demek, dişte pulpa nedir, pulpa odası

Sağlık ve sağlıkla ilgili konular
Kullanıcı avatarı
Akrep
Astroloji Editörü
Astroloji Editörü
Mesajlar: 2306
Yaş: 28
Kayıt: Cum 03 Mar, 20:03

Diş Pulpasının Özellikleri, Rahatsızlıkları ve Tedavisi

Okunmamış mesaj gönderen Akrep » Çrş 28 Ara, 11:35

Resim

Diş Pulpasının Özellikleri, Rahatsızlıkları ve Tedavisi

Bir dişi açarak baktığımızda onun tümüyle kemik yapısından oluşmadığını görebiliriz. Dişin her tabakası farkı özelliklere ve işleve sahiptir. Dış kısmı kemiksi bir yapıya sahip olsa da iş kısmında onu sürekli besleyen ve İşlevini devam ettirmesini sağlayan tabakalar olduğunu görürüz.

Diş ağrısını ne zaman hissederiz? Dişin dış kısmında yani kemiksi yapıda sinirler olmadığı için çürükler iç kısma ilerleyinceye kadar herhangi bir ağrı hissetmeyiz. Diş ağrısı, içerisinde sinirlerinde bulunduğu pulpaya bakteriler girip apse yaptığında hissedilmeye başlar.

Pulpa, diş çürüdükten sonra savunmasız kalır ve çürük bu tabaka ulaştığında mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Pulpa Nedir?

Dişinizin sert mine ve dentin tabakaları çoğunlukla minerallerden oluşur. Pulpa, dişinizin canlı olan kısmıdır ve jöle benzeri bir kıvama sahiptir.

Pulpa şu kısımlardan oluşur:

• Kan damarları
• Sinir dokuları
• Bağ dokusu
• Hücreler

Pulpanın ana görevi, dentin oluşturmak ve dişin canlılığını devam ettirebilmesi için dişi beslemektir.

Pulpa aynı zamanda dentin tabakasına nem, albümin ve fibrinojen gibi gerekli besinleri sağlayarak sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Pulpada bulunan sinirler, dişinizdeki hasarı ve ayrıca sıcaklık veya basınç değişikliklerini hissetmenizi sağlayarak dişinizin korunmasına yardımcı olur.
Pulpa, dişinizin kan damarlarını ve sinirleri içeren tek kısmıdır. Pulpa tabakası ciddi şekilde hasar görürse, dişiniz kan ve sinir beslemesini kaybeder. Bu da dişin işlevini yitirmesine neden olur.

Pulpa Odası Nedir?

Diş özünüz dişinizin oyuk merkezinde bulunur. Bu oyulmuş alan iki bölüme ayrılmıştır: pulpa boşluğu ve kök kanalınız. Pulpa odanız, dişinizin gövdesinde veya kronunda oyulmuş alandır ve kök kanalınız, kökün aşağısına doğru uzanır.

Diş Pulpası Rahatsızlıklarının Belirtileri Nelerdir?

Bir diş özü sorununun spesifik semptomları, duruma bağlı olarak değişebilir. Pulpitis gibi çoğu pulpa hastalığı diş çürümesinin bir sonucudur ve yalnızca ağrıya değil, aynı zamanda:

• İltihaplanma
• Sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet
• Tatlılara karşı hassasiyet

Diş pulpanızda ciddi bir enfeksiyon gelişirse, şunlar ortaya çıkabilir:

• Ateşlenme
• Ağızda koku
• Diş apnesi
• Dişin bulunduğu noktada şişlik
• Lenslerde şişme

Bu belirtileri fark ederseniz, diş hekimine tedavi olmanız ciddi sorunların yaşanmasını önleyecektir.

Diş hekiminiz bir diş rahatsızlığını erken teşhis ederse, tedavi muhtemelen daha kolay olacak ve dişinizin sağlığına kavuşması daha kısa zaman alacaktır.

Diş Pulpasını Etkileyen Faktörler

Pulpitis, diş pulpanızın iltihaplanmasıdır. Bakterilerin dentin ve mine tabakasını geçerek diş pulpanıza girdiğinde ortaya çıkar.
Diş çürüğü, ani yaralanmalar ve kronik diş gıcırdatma, pulpanızı açığa çıkarabilir ve enfeksiyon geliştirme riskine neden olur.

Pulpitis, geri dönüşümlü veya geri dönüşümsüz olarak sınıflandırılabilir. Her iki türü de sadece ağrıya değil, aynı zamanda iltihaplanmaya ve hassasiyete de neden olabilir. Semptomlar geri dönüşümsüz pulpitiste daha şiddetlidir.

İşte bu iki koşul arasındaki temel farklara bir göz atın:

Geri dönüşümlü pultipis

Geri dönüşümlü pulpitis, diş pulpanızda meydana gelen hafif iltihaplanma anlamına gelir. Ağrı genellikle hafiftir ve bunu yalnızca yemek yerken fark edebilirsiniz.

Geri dönüşümlü pulpitisin en yaygın nedeni diş çürümesidir.

2016 tarihinde yapılan bir araştırmaya göre, tedavi, diş çürüğü bölgesinin çıkarılmasını ve dişinizin bir pulpa kapağı ve dolgu ile restore edilmesini içerir.
(kaynak)

Geri dönüşümsüz pultipis

Geri dönüşümsüz pulpitis, diş pulpanızın kurtarılamayacak kadar ilerlemiş iltihaplanmasıdır. Pulpa nekrozuna veya pulpa ölümüne yol açan şiddetli, kalıcı ağrıya neden olabilir.

Bir diş hekimi pulpektomi ile dişinizi kurtarabilir.

Bir pulpektomi, bir kök kanalının ilk kısmıdır ve pulpanızın çıkarılmasını içerir. Diğer durumlarda, diş hekiminizin tüm dişinizi çekmesi gerekebilir.

Diş Çürüğü Nasıl Oluşur? Nasıl Tedavi Edilir?


Pulpa Nekrozu

Pulpa nekrozu, pulpanızın dişinizin içinde ölmesi anlamına gelir. Genellikle kronik pulpitisin sonucudur. 2016 araştırma incelemesine göre, diş çürüğü, pulpitis ve pulpa nekrozunun en yaygın nedenidir. (kaynak)

Durumunuz pulpa nekrozuna ilerlemeden önce, ağrı, iltihaplanma ve diğer pulpitis semptomları yaşayabilirsiniz. Nekroz aşamasına geldiğinizde, bir sinir ölürse artık ağrı hissetmeyebilirsiniz.

Pulpa nekrozu, dişinizin içinde iltihap birikmesi olan diş apsesine yol açabilir. Tedavi edilmezse, bir diş apsesi vücudunuzun diğer bölgelerine taşınabilir ve yaşamı tehdit edebilir.

Bazı durumlarda, kanal tedavisi, pulpa nekrozu olan bir dişi kurtarabilir. Diğer durumlarda dişinizin çekilmesi gerekecektir.

Zonklayan diş ağrısına ne iyi gelir?

Diş Özü Kalsifikasyonu

Diş pulpası kalsifikasyonu, pulpanızda sert kalsiyum topaklarının oluşmasına neden olan bir durumdur. Bu sert topaklar, pulpa taşları olarak da bilinir.
2016 araştırma incelemesine göre, dişlerinizin birinde veya tümünde pulpa taşları gelişebilir. Ya diş pulpanızda serbestçe hareket edebilir ya da çevreleyen dentine bağlanabilirler. Daha çok azı dişlerinde görülürler. (kaynak)

Diş özü kalsifikasyonunun nedeni büyük ölçüde bilinmemektedir, ancak bu durumun ortaya çıkma riski yaşla birlikte artmaktadır.
Pulpa taşları genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz, ancak kanal tedavisi sırasında sorunlara neden olabilir.

Pulpa Rahatsızlıkları Nasıl Önlenebilir?

Pulpitis ve pulpa nekrozu gibi durumlara yakalanma riskinizi azaltmanın en etkili yolu, iyi diş hijyeni uygulamaktır. Pulpanın sağlığını korumak için şunlara dikkat edilmelidir.

Diş doktorunuza belirli aralıklarla muayene olarak diş temizliği yaptırmanız önemlidir. Pulpada meydana gelebilecek olası rahatsızlıklar ileri boyutlara ulaşmadan erken teşhisle tedavi edilebilir.

• Yumuşak diş fırçası ile dişlerin günde en az iki kez fırçalanması
• Her dişin dikkatli bir şekilde fırçalanması
• Diş yapısına uygun diş macunu kullanmak
• Diş ipi kullanmak
• Yemekten sonra ağız içini su ile temizlemek
• Diş sıkması ve diş gıcırdatma rahatsızlığınız varsa dişlik kullanmak
• En az yılda iki kez diş kontrolü için diş doktoruna muayene olmak

Diş pulpanız dentin ve kron tabakaları ile korunur. Bununla birlikte, diş çürüğü veya dişinizdeki yaralanmalar, pulpanızı açığa çıkarabilir ve onu enfeksiyona duyarlı hale getirebilir.

Herhangi bir diş çürüğü belirtisi fark ederseniz veya ağrı, hassasiyet veya iltihaplanma gibi belirtileriniz varsa, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminize başvurmanız önemlidir.

Doğru tedavi ne kadar erken uygulanırsa, etkilenen dişiniz için sonuç muhtemelen o kadar iyi olacaktır.

Diş pulpasında meydana gelen rahatsızlıklar zamanında tedavi edilmediğinde diş kayıpları ile sonuçlanabilmektedir. Bu gibi durumlarda implant tedavisi yapılması gerekir. Küçükçekmece implant uygulaması ile düşen veya çekilen dişin yerine yeni bir diş eklenebilir.

Sefaköy Diş Poliklinikleri arasında yer alan Klinik Artı diş kliniğinde yapılacak olan muayenelerde pulpanızda varolan rahatsızlıklar teşhis edilerek, diş sorunlarınız ciddi boyutlara ulaşmadan tedavi edilebilir.

Diş bakımı ve düzenli aralıklarla diş doktorunda diş temizliği ve diş kontrolü önemlidir. Sefaköy Diş Kliniği ağız ve diş sağlı konusunda erken teşhis ve tedavi ile sağlıklı dişlere sahip olmanızı sağlayabilirler. Küçükçekmece Diş Doktoru ile diş sorunlarınıza kalıcı çözümler bulabilirsiniz.


Verilen bilgiler tanı ve tedavi amacı taşımaz. İçerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedaviye yönelik hiçbir işlemi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.


-Ya Hep Ya Hiç-

"Yayınlanan bazı yazıların kaynakları belirsiz, kaynak bilgisi olanlar lütfen iletin ekleyelim"


Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Sağlık” sayfasına dön