Diş Apsesi Nedir? Apse Türleri, Belirtileri ve Tedavisi

Diş Apsesi Nedir? Apse Türleri, Belirtileri ve Tedavisi, Diş apsesi nasıl tedavi edilir?

Sağlık ve sağlıkla ilgili konular
Kullanıcı avatarı
Akrep
Astroloji Editörü
Astroloji Editörü
Mesajlar: 2306
Yaş: 28
Kayıt: Cum 03 Mar, 20:03

Diş Apsesi Nedir? Apse Türleri, Belirtileri ve Tedavisi

Okunmamış mesaj gönderen Akrep » Cmt 24 Ara, 20:40

Resim

Diş Apsesi Nedir? Diş Apsesinin Türleri, Belirtileri ve Tedavisi

Diş apsesi nedir? Diş apsesi, bakteriyel bir enfeksiyon sonucu dişin farklı kısımlarında oluşan iltihaplanmadır. Diş apsesi vücut savunmasının bakterilere karşı verdiği bir tepkinin sonucudur. Diş apsesi vücut savunmasının bakterilere karşı verdiği bir tepkinin sonucudur. Enfeksiyona sebep olan bakteriler bir noktada hapsedilerek vücuda yayılmaları önlenir.

Bakterilerin biriktiği nokta iltihaplanarak apse ortaya çıkar. Apseli bir diş, bazen kulağınıza veya boynunuza yayılabilen orta veya şiddetli ağrılara sebep olabilir. Apseli bir diş tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara neden olabilir.

Apse Türleri Nelerdir?

Diş apselerinin türleri bulundukları yere göre ortaya çıkarak etki ederler.

En yaygın üç apse türü şunlardır:

Periapikal apse. Bu apse, diş kökünün uç kısmında ortaya çıkan apse türüdür.
Periodontal apse. Bu apse türü, diş kökünün yanındaki diş etinde meydana gelir. Çevredeki doku ve kemiğe de yayılabilir.
Diş eti apsesi. Diş etlerinde ortaya çıkan apse türüdür.

Diş Apsesinin Belirtileri Nelerdir?

Apseli bir dişin ana semptomu, bir dişin yanında veya diş etlerinizde ortaya çıkan ağrılardır. Ağrı, genellikle aniden ortaya çıkar ve zamanla şiddetlenir. Halkalı diş hastaneleri ile diş ağrısı katlanılmayacak boyutlara gelmeden tedavi ettirebilirsiniz.

Diğer apse belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz,

• Kulak, çene ve boyna yayıla ağrılar.
• Yatağa yatıldığında şiddetlenen ağrılar.
• Çiğneme ve ısırma sırasında ortaya çıkan ağrılar.
• Yüzde görülen ateş ve şişme.
• Kırmızı ve şişmiş diş etleri.
• Dişlerde meydana gelen hassasiyet.
• Dişlerde gevşeme.
• Ağızda meydana gelen kötü koku.
• Ağızda kötü tat.
• Boyunda ve çenede lenf düğümlerinde şişme.
• Yüksek ateş.

İltihaplı bölge deşildiğinde ağrı hafifler. İçerisindeki iltihap boşalırken ağızda kötü bir tat hissedilir.

Diş Apsesi Nasıl Oluşur?

Dişlerinize veya diş etlerinize giren bakteriler diş apsesine yol açar. Bununla birlikte, bunun gerçekleşme şekli apse tipine bağlıdır:

Periapikal apse. Bakteriler dişinizin içindeki pulpaya genellikle bir boşluktan girerler. Pulpa, dişinizin yumuşak iç kısmını ifade eder. Bu sinirler, bağ dokusu ve kan damarlarından oluşur.

Periodontal apse. Diş eti hastalığı neden olur, ancak bir yaralanmanın sonucu da olabilir.

Diş eti apsesi. Sert diş fırçası, yemek kalıntılarının diş eti arasında kalması veya kuruyemiş kabuğu gibi sert cisimlerin diş etini tahriş etmesi sonucu oluşabilir.

Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş apsesi tedavisi, enfeksiyonu temizlemeye ve ağrıyı gidermeye odaklanır. Belirtilerinize bağlı olarak, diş hekiminiz diş röntgeni çekebilir. Röntgen, enfeksiyonun diğer bölgelere yayılıp yayılmadığını görmelerine yardımcı olacaktır.

Apse tipine ve ciddiyetine bağlı olarak tedavi seçenekleri şunları içerir:

Apseyi boşaltmak. Diş hekiminiz iltihabı boşaltmak için apsede küçük bir kesi yapacaktır. Apse olan bölgesi dezenfekte ederek temizleyecektir.
Kanal tedavisi. Bir kök kanalı, apseyi boşaltmak ve herhangi bir enfekte olmuş pulpayı çıkarmak için etkilenen dişin delinmesini içerir. Daha sonra, diş hekiminiz pulpayı tutan pulpa odasını ve kök kanalını doldurarak ve kapatacaktır.
Dişi çekmek. Dişiniz çok hasar görmüşse, diş hekiminiz apseyi boşaltmadan önce dişinizi çıkarabilir.
Antibiyotik tedavisi. Enfeksiyon, apseli bölgenin ötesine yayılmışsa veya zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa, diş hekiminiz enfeksiyonun temizlenmesine yardımcı olması için oral antibiyotikler reçete edebilir.
Diş etindeki cismin çıkarılması. Apse diş etlerinizdeki yabancı bir cisimden kaynaklanıyorsa, diş hekiminiz cismi çıkararak apseli bölgeyi dezenfekte edecektir.

Hemen diş hekiminize gidemezseniz, ağrıyı dindirmek için evde bulunan reçetesiz ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Ağzınızı ılık tuzlu suyla çalkalamak da ağrıyı hafifletmekte yardımcı olabilir.

Diş Apsesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diş apsesinin, bir diş hekimi tarafından tedavi edilmesi önemlidir. Zaten apse deşilmiş olsa bile, enfeksiyonun yayılmadığından emin olmak için bölgenin doktorunuz tarafından muayene edilmesini ve temizlenmesini isteyeceksiniz.

Tedavi edilmediğinde, enfeksiyon çeneniz ve beyniniz de dahil olmak üzere başınızın ve boynunuzun diğer bölgelerine yayılabilir. Nadir durumlarda sepsise bile yol açabilir.

Dişiniz apse yaptığında şu belirtiler sizde varsa acil servise gitmenizde yarar vardır.

• Yüksek ateş
• Yüzde şişlik
• Yutmada zorluklar
• Hızlı kalp atışı ve çarpıntı
• Bilincin bulanıklaşması

Bunların hepsi, acil tedavi gerektiren ciddi enfeksiyon belirtileridir.

Apse olmuş bir diş, tedaviden sonraki birkaç gün içinde temizlenmelidir. Apseli bölgedeki iltihap kendi kendine boşalmış olsa bile, enfeksiyonun başka bir bölgeye yayılmadığından emin olmak için diş hekiminizle görüşmeniz önemlidir.

İyi bir ağız hijyeni uygulayarak ve altı ayda bir düzenli diş muayenesi yaptırarak diş apsesi riskinizi azaltabilirsiniz.

Küçükçekmece implant hekimleri apse oluşumuna neden olan sebepleri tespit ederek gerekli tedavi yöntemlerini uygulayacaklardır.

Küçükçekmece diş polikliniği ve KlinikArtı sizlere sağlıklı günler diler.


Verilen bilgiler tanı ve tedavi amacı taşımaz. İçerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedaviye yönelik hiçbir işlemi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.


-Ya Hep Ya Hiç-

"Yayınlanan bazı yazıların kaynakları belirsiz, kaynak bilgisi olanlar lütfen iletin ekleyelim"


Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Sağlık” sayfasına dön