Diş Teli Dişleri Nasıl Düzeltir?

Diş Teli Dişleri Nasıl Düzeltir? Diş tellerinin çocuklarda ve yetişkinlerde kullanımı.

Sağlık ve sağlıkla ilgili konular
Kullanıcı avatarı
Akrep
Astroloji Editörü
Astroloji Editörü
Mesajlar: 2306
Yaş: 28
Kayıt: Cum 03 Mar, 20:03

Diş Teli Dişleri Nasıl Düzeltir?

Okunmamış mesaj gönderen Akrep » Cmt 17 Ara, 18:10

Resim

Diş Teli Dişleri Nasıl Düzeltir?

Diş tellerinin çocuklarda ve yetişkinlerde kullanımı.

Diş telleri, çapraşık veya çarpık dişleri veya yanlış hizalanmış bir çeneyi düzeltmek için kullanılan cihazlardır.
Diş telleri çoğunlukla ergenlik döneminde kullanılır, ancak giderek daha fazla sayıda yetişkin, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde düzeltici diş telleri kullanmaya başlamıştır.

Diş telleri metal veya seramikten ve onları dişlere bağlayıcı materyallerden yapılır. Bir ortodontist, bu materyalleri kullanan ve yanlış hizalanmış dişlerin tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur.

Diş tellerinin başarı oranları, tedaviye başlama yaşınıza ve tedavi hedeflerinizin ne olduğuna bağlı olarak değişir.
Uzmanlar diş tellerinin genellikle onları kullanan kişiler için çok etkili olduğuna, ancak etkinliğinin kişiye ve ortodontistin talimatlarını dikkatli bir şekilde takip etme becerisine bağlı olduğuna dikkat çekiyor.

Diş Telleri Kişiye Özeldir

Ortodontistinizin tavsiye edeceği diş teli tipi, yaşınız ve çarpık dişlerin durumuna ve çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. Diş telleri kişiye özeldir.
Diş telleri, her bir dişinize ayrı ayrı tutturulan metal braketlerden yapılır. Ark teli dişlerinize ve çene hattınıza baskı uygular ve elastik halkalar ark telini braketlere bağlar.

Dişleriniz yavaşça istenilen yere hareket ettikçe diş telleri periyodik olarak ayarlanır.

Kullanılan diğer materyaller şunlardır:

• Seramik şeffaf diş telleri,
• Dişlerinizin arkasına yerleştirilen lingual braketler
• İstenildiğinde çıkarılıp tekrar takılabilen şeffaf plaklar.

Diş Telleri Dişleri Nasıl Hareket Ettirir?

Diş telleri, dişlerinizi uzun süre sabit basınç uygulayarak hareket ettirir. Çeneniz ve dişleriniz yavaş yavaş bu basınca uyum sağlayarak dişleriniz yavaş yavaş istenilen yönde hareket eder.

Dişlerimizin doğrudan çene kemiğimize bağlı olduğunu düşünme eğilimindeyiz, bu da onların nasıl hareket ettirilebileceğini hayal etmeyi zorlaştırıyor. Ancak diş etlerinizin altında, dişlerinizi çenenize kökleyen kemiklerinizle çevrili bir zar vardır. Bu zar dişlerinizin konumunu kontrol eder ve diş tellerinin dişlerinize yaptığı basınca tepki verir.

Doğru uygulanan diş telleri dişlere zarar vermez ve takılması bir ila iki saat sürer. Diş teli taktığınız ilk hafta alışıncaya kadar dişlerinizde ağrı hissedebilirsiniz. Diş telleriniz ortodontistiniz tarafından her ayarlandığında, birkaç gün ağrınız da olabilir.

Diş Telleri Acı Verir mi?

Diş teli takılırken ağrı hissetmezsiniz. Ancak ilk yerleştirmeyi takip eden günlerde ve ayarlamalar sırasında ve sonrasında kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz.

Diş tellerinin sebep olduğu ağrılar, donuk bir ağrı veya zonklama gibi hissedilir. Diş teli taktıktan sonra ağrınız varsa, rahatlama için reçetesiz satılan bir ağrı kesici alabilirsiniz.

Mini Diş Teli Nedir?

Mini diş telleri, geleneksel diş tellerinden daha küçüktür. Tek tek dişlerin etrafından dolaşmazlar, bu da ağzınızda daha az yer kapladıkları anlamına gelir.

Bazı ortodontistler, mini diş tellerinin, tedavi sürenizi hızlandırabileceklerini iddia ediyor. Bunun ne kadar doğru olduğunu ve sizde uygulanıp uygulanamayacağını ortodontist hekiminizle görüşmeniz gerekir.

Diş Telleri Tedavi Sürecini Ne Kadar Hızlandırır?

Tedavi süreleri kişiden kişiye değişir, ancak tipik olarak insanlar bir ila üç yıl boyunca diş teli takarlar. Ortodontistinizin talimatlarını dikkatle takip ederek, diş tellerinizi mümkün olan en kısa sürede takılmasını sağlayabilirsiniz.

Diş Telleri Çocuklara Kıyasla Yetişkinlerde Ne Kadar Başarılıdır?

Diş teli takmak için yaşın çok önemli olmadığını öğrenince şaşırabilirsiniz. Ancak tedaviye daha erken yaşta başlamanın bazı özel avantajları vardır.
Bir ergen olarak, çene çizginiz ve alttaki dokularınız hala hareket halindedir. Bu aşamada, çene hattınız daha fazla esnekliğe sahip olabilir ve dişleriniz harekete daha duyarlı olabilir.

Dişleriniz diş tellerine daha hızlı yanıt verirse tedavi uzun sürmeyebilir. Dişlerinizin ve çenenizin büyümesi durduktan sonra diş tellerinin yapamayacağı bazı ayarlamalar vardır.

Genel olarak, yetişkinler diş teli aldıklarında çocuklarla aynı süreçten geçerler. Tedavi süresi dışında, diş teli isteyen bir yetişkin olduğunuzda göz önünde bulundurmanız gereken başka şeyler de vardır.

Hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız, diş tellerinin hamileliğinizi nasıl etkileyebileceği konusunda kadın doğum uzmanınızla konuşmalısınız.

Etkilenebileceğinden endişe ettiğiniz sağlık sorunlarınız varsa, doktorunuzla da konuşmak isteyebilirsiniz. Ortodonti uzmanları ile veya yakın çevrenizdeki bir ortodontist hekimle görüşmeniz diş teli tedavisine başlamadan önce yararlı olacaktır.

Diş Teli Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş telleri takıldıktan sonra nelere dikkat etmek gerekir?

Diş teli taktıktan sonra, diş teli ile diş eti hattınız arasında sıkışabilecek bazı yiyeceklerden de kaçınmanız gerekir. Bu yiyecekler şunları içerir:

• Sert şekerler,
• Patlamış mısır,
• Sakız,

Diş telleriniz takıldığında, dişleriniz çürümesine neden olabilecek yiyeceklere karşı daha hassas bir hale gelir. Diş minesini aşındırabilecek şekerli içecekleri ve nişastalı yiyecekleri ne sıklıkla tükettiğinize dikkat etmeniz gerekir.

Diş telleriniz takıldıktan sonra, her 8 ila 10 haftada bir ayarlama için ortodontisti ziyaret etmeniz gerekecektir. Ortodontistiniz, ağız sağlığınızı koruduğunuzdan ve diş tellerinize iyi baktığınızdan emin olmak ve gerekli ayarlamaları yapmak için kontrol edecektir. Ortodontistiniz gerektiğinde O-ringleri de değiştirecektir.

Diş Teli Takıldıktan Sonra Diş Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Resim

Diş teliniz varken ağız bakımınız konusunda daha fazla dikkatli olmanız gerekir. Yemeklerden sonra dişlerinizi özel fırça ile fırçalamak, yiyeceklerin diş telleriniz ve dişleriniz arasında sıkışmasını önleyecektir. Ortodontistten alacağınız özel diş ipi veya diş fırçası ile günce iki kez dişlerinizi temizlemeniz gerekir.

Diş telleriniz arasında kolayca sıkışabilen ve temizlenmesi zor alanlara ulaşmanıza yardımcı olan bir diş ipi satın almak isteyebilirsiniz. Diş arası diş fırçası adı verilen özel bir cihaz ark tellerinin ve braketlerin altını ve etrafını temizlemek için kullanılabilir.
Diş telleriniz varken, her altı ayda veya yılda bir kez temizlik için diş hekiminizden randevu almalısınız.

Ortodonti Tedavisi

Diş Tellerinin Etkisi

Diş telleri, gülüşünüzü ve dişlerinizin görünüşünü değiştirmek için çene hattınıza baskı uygulayarak çalışır. Düzgün dişlere ve düzgün hizalanmış bir çeneye sahip olmak sadece görünüşünüzü değil, genel sağlığınızı da etkileyebilir.

Diş telleri yavaş çalışır ve tedavi süreleri herkeste farklıdır. Diş teline ihtiyacınız olup olmadığını ve tedavinin nasıl yapıldığını öğrenmek için bir diş hekimi veya tedaviyi uygulayacak olan ortodontist ile görüşmeniz gerekir.

Kaynak

Başakşehir Ortodonti

Verilen bilgiler tanı ve tedavi amacı taşımaz. İçerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedaviye yönelik hiçbir işlemi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.


-Ya Hep Ya Hiç-

"Yayınlanan bazı yazıların kaynakları belirsiz, kaynak bilgisi olanlar lütfen iletin ekleyelim"


Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Sağlık” sayfasına dön