Diş Rezorpsiyonu Nedir? Rezorpsiyon Türleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Rezorpsiyonu Nedir? Rezorpsiyon Türleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir? Rezorpsiyon, Dahili Rezorpsiyon, Harici Rezorpsiyon

Sağlık ve sağlıkla ilgili konular
Kullanıcı avatarı
Akrep
Astroloji Editörü
Astroloji Editörü
Mesajlar: 2306
Yaş: 28
Kayıt: Cum 03 Mar, 20:03

Diş Rezorpsiyonu Nedir? Rezorpsiyon Türleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Okunmamış mesaj gönderen Akrep » Cum 16 Ara, 21:07

Resim

Diş Rezorpsiyonu Nedir? Rezorpsiyon Türleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Diş rezorpsiyonu nedir ve ne anlama gelir?

Rezorpsiyon, diş bir bölümünün veya tamamının kaybına neden olan yaygın bir diş doku hasarıdır. Rezorpsiyon, aşağıdakiler dahil bir dişin birçok bölümünü olumsuz etkileyebilir:

• Dişin dış kısmı
• Diş kökünü örten sement tabakası
• Dentin
• Diş kökü

Diş dokusundaki hasar çoğunlukla dişin dış kısmından başlayarak iç kısmına doğru olur.

Bir dişin bir kısmının veya bölümlerinin kaybına ek olarak, diş etlerinizde şişlik ve dişlerinizde pembe veya koyu lekeler fark edebilirsiniz. Bununla birlikte, rezorpsiyon semptomlarının fark edilmesi her zaman kolay değildir.

Diş rezorpsiyonu,

• enfeksiyonlara,
• çarpık dişlere,
• diş kaybına,
• dişlerinizde, diş etlerinizde ve çenenizde

kalıcı hasara sebep olabilecek farklı diş problemlerine de yol açabilir. Bu ve benzeri sorunlar yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız, diş hekiminizi görmeniz önemlidir.

Diş Rezorpsiyonu ve Türleri

Diş rezorpsiyonu, diş kaybının nerede meydana geldiğine bağlı olarak dahili diş rezorpsiyonu ve harici diş rezorpsiyonu olarak sınıflandırılır. Diş dışın kısmında oluşan rezorpsiyonu görmek genellikle dişin iç kısmındaki rezorpsiyona göre daha kolaydır çünkü genellikle dişin dış yüzeyinde meydana gelir.

Dahili Diş Rezorpsiyonu

Dahili diş rezorpsiyonu, bir dişin iç yapısını etkiler. Dış rezorpsiyondan çok daha az yaygındır ve çoğunlukla erkekleri etkiler. Diş nakli gibi kapsamlı ağızdan cerrahi operasyon geçirmiş kişilerde daha yaygındır.

Pek çok insan, yalnızca bir dişin içindeki dokuları etkilediği için iç rezorpsiyona sahip olduğunun farkında değildir. Bunun yerine, bir diş hekimi rutin bir diş muayenesi sırasında alınan X-ışınları üzerinde çoğunlukla iç rezorpsiyonu tespit edebilir.

Bir röntgende, iç rezorpsiyonlu bir diş, iç dokunun eksik olduğu yerlerde koyu noktalar şeklinde görünecektir.

Harici Diş Rezorpsiyonu

Dış diş rezorpsiyonu, iç rezorpsiyonundan çok daha yaygındır. Köklerden dışarıdaki semente kadar dişin dış kısmının herhangi bir bölümünü etkileyebilir.

Bir dişin köklerini etkileyen rezorpsiyon, röntgen filmlerinde köklerin boylarının kısalması ve kök uçlarının düzleşmesi olarak görülebilir.

Normal Diş Rezorpsiyonu

Rezorpsiyon, kalıcı dişlerde uzun süreli hasara neden olabilir. Ancak süt dişlerindeki rezorpsiyon, diş gelişim sürecinin normal bir parçasıdır. Bir çocuk büyüdükçe, süt dişlerinin kökleri kalıcı dişlerin yerini almak için rezorpsiyona uğrar.

Süt dişlerinin emilimi, bir çocuğun dişleri tatlandırılmış sıvılardan gelen şekerle kaplandığında ortaya çıkabilen bir durum olan şişe çürümesinden farklıdır. Çoğu zaman ebeveynler bebeklerini gece boyunca bir şişe mama veya sütle doyurduklarında olur.

Rezorpsiyonun Sebebi Nedir?

Bir dişin rezorbe olmaya başlamasına birkaç şey neden olabilir. Harici yani dişin dış yapısındaki rezorpsiyona genellikle ağız ve dişlerde meydana gelen ve diş üzerinde ve çevresinde kemik ve doku şişmesine ve kaybına neden olan yaralanmalar neden olur.

Bu tür sorunlar, diş teli gibi ortodontik materyallerin uzun süreli kullanımından veya diş sıkma ve gıcırdatma veya diş bilinçsiz yapılan beyazlatmadan kaynaklanabilir.

Çoğu zaman iç rezorpsiyon, bir dişin fiziksel olarak yaralanmasından veya tedavi edilmemiş bir kavitenin neden olduğu bir dişin iç kısmının şişmesinden kaynaklanır. Bununla birlikte, diş rezorpsiyonunun tüm nedenleri tam olarak bulunamamıştır.

Rezorpsiyon ve Etkileri

Diş rezorpsiyonu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir takım komplikasyonlara neden olabilir:

• enfeksiyonlar
• çarpık dişler
• diş zayıflığı ve dişlerde renk değişikliği
• dişlerde aşınmalar
• dişlerde çürümeler
• diş kayıpları
• dişlerde ağrı

Nişantaşı Diş Protezi

Diş Rezorpsiyonu ve Belirtileri

Diş rezorpsiyonu her zaman net bir belirti göstermeyebilir. Çoğu durumda, bir kişi yıllarca diş rezorpsiyonunu fark etmeyebilir. Bununla birlikte zamanında teşhis ve tedavi yapılmazsa, rezorpsiyon ağırlaşır ve semptomlar gelişme gösterir.

Resorpsiyon Belirtileri

• Bir dişin kökünden, kronundan veya içinden kaynaklanan ağrı
• Dişlerde koyu veya pembemsi renk değişikliği
• Diş etlerinin şişmesi ve kızarıklığı
• Dişler arasında olağandışı boşluk
• Kolayca kırılan dişler
• Dişlerde boşluk benzeri delikler

Diş Rezorpsiyonu Nasıl Teşhis Edilir?

Rezorpsiyonun nasıl teşhis edildiği dişin hangi bölümünün ne kadar ve nasıl etkilendiğine bağlıdır.

Dahili diş rezorpsiyonuna maruz kalan bir dişi, diş hekimi, ağzınızın röntgenlerinde görülebilen dişlerinizin içinde koyu lekeler olarak fark edebilir. Böyle bir durumda, dişi etkilemiş olabilecek geçmiş yaralanmaları veya oral prosedürleri kontrol etmek için size diş geçmişinizi soracaktır.

Diş hekiminizin dişin fiziksel muayenesi yapılabilir. Bu, rezorpsiyonun boyutunu ve neden olabileceği diğer hasarları daha iyi anlamak için ona sıcak ve soğukla dokunmayı ve röntgen çekmeyi içerebilir.

Dış absorpsiyon genellikle daha görünürdür, bu nedenle teşhis edilmesi daha kolaydır. Teşhis süreci, dahili bir absorpsiyonun kontrol edilmesine çok benzer.

Resim

Diş Rezorpsiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Tedaviye başlamadan önce dişin hangi yapılarının ne kadar etkilendiği tespit edilir.

Diş rezorpsiyonu tedavisi, bir dişin kayıp yaşamaya başlamış kalan kısımlarının korunmasına odaklanır. Bu genellikle daha fazla rezorpsiyonu önlemek için dişlerin hasarlı kısımlarının çıkarılmasını içerir.

Rezorpsiyon Tedavisi

• kök kanalı
• diş eti ameliyatı
• diş çekme

şeklinde yapılabilir.

Rezorpsiyon sıklıkla dişlerin görünümünü etkiler. Bazı insanlar gülüşlerine daha doğal bir görünüm vermek için çekilen dişlerin yerine implant veya kaplama kullanır.

Nişantaşı İmplant

Çocukların dişlerinin erimesi normal olabilir, ancak yetişkinlerde bu sorun genellikle uzun süreli hasara ve hatta diş kaybına neden olabilen diş rahatsızlıklarının bir işaretidir.

Diş rezorpsiyonunun semptomlarını, süreç daha ciddi bir aşamaya ulaşana ve bir dişin dışarıdan içeriye doğru çürümeye başlamasına neden olana kadar fark etmeyebilirsiniz. Rezorpsiyondan kaynaklanan komplikasyonlar yaygındır ve zamanında tedavi edilmezse kalıcı diş kaybına neden olabilir.

Erken belirtiler olabileceğinden, dişleriniz arasındaki boşluktaki herhangi bir değişikliğin yanı sıra olağandışı ağrı ve dişlerinizin ve diş etlerinizin görünümüne çok dikkat edin.

Diş rezorpsiyonuna karşı en iyi çözüm diş hekiminize temizlik ve muayene için düzenli ziyaretler yapmaktır. Diş doktorunuzun bu rahatsızlık henüz ciddi boyutlara ulaşmadan erken belirtilerini yakalaması muhtemeldir ve uygun tedavi ile kötüleşmesini önleyebilirler.

Kaynak


Verilen bilgiler tanı ve tedavi amacı taşımaz. İçerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedaviye yönelik hiçbir işlemi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.


-Ya Hep Ya Hiç-

"Yayınlanan bazı yazıların kaynakları belirsiz, kaynak bilgisi olanlar lütfen iletin ekleyelim"


Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Sağlık” sayfasına dön