Dişlerinize Mineral Takviyesi. Remineralizasyon ve Demineralizasyon Nedir?

Dişlerinize Mineral Takviyesi. Remineralizasyon ve Demineralizasyon Nedir?

Sağlık ve sağlıkla ilgili konular
Kullanıcı avatarı
Akrep
Astroloji Editörü
Astroloji Editörü
Mesajlar: 2306
Yaş: 28
Kayıt: Cum 03 Mar, 20:03

Dişlerinize Mineral Takviyesi. Remineralizasyon ve Demineralizasyon Nedir?

Okunmamış mesaj gönderen Akrep » Pzt 12 Ara, 19:53

Resim

Dişlerinize Mineral Takviyesi. Remineralizasyon ve Demineralizasyon Nedir?

Remineralizasyon Nedir? Remineralizasyon, dişlerdeki mineral oranını artırma işlemidir.
Demineralizasyon Nedir? Demineralizasyon, dişlerde bulunan minerallerin eksilmesi, dişlerin mineral kaybına uğrama sürecidir.

Remineralizasyon ve demineralizasyon süreci, diş yüzeyinde kaybedilen minerallerin tekrar artırılmasını ifade etmek için kullanılmaktadır. Remineralizasyon, yeniden mineralleştirme; Demineralizasyon ise mineral kaybı olarak tanımlanır.

Kalsiyum ve fosfat gibi mineraller dişler açısından son derece yararlıdırlar.  Kemik ve dentin ile birlikte diş minesini oluşturmaya yardımcı olurlar. Ayrıca diş çürümelerini de önlerler.

Yaşlandıkça dişlerimizdeki mineralleri kaybederiz. Bu durum beslenme alışkanlıklarımız ve vücudumuzun asit baz dengesi ile şekerli ve asitli yiyecekler yemekten kaynaklanabilir. Ayrıca bakteriler ağzımızda biriktiğinde de oluşur. Mine veya kemik bittiğinde, dişi tamamen değiştirmeden onları geri almanın bir yolu yoktur. Diş kaybedildiğinde ancak implant tedavisi ile diş eklemek gerekir.

Bununla birlikte, diş çürümesi oluşmadan önce yaşam beslenme alışkanlıkları ve ev ilaçları ile bu minerallerin yenilenmesine yardımcı olmak mümkündür. Bu süreç remineralizasyon olarak bilinir. Ayrıca demineralizasyonu da durdurmak mümkün hale gelebilir.

Dişlerinizi tekrar mineralize etmeye ve demineralizasyonu durdurmaya yardımcı olacak aşağıdaki tedavi önlemleri hakkında diş doktorunuzla konuşmanız yararlı olabilir. Dişlerimizdeki mineral kaybı ve mineral oluşumu birbiriyle ilişkilidir ve sürekli bir akış halindedir.

Demineralizasyon (Dişlerdeki Mineral Kaybı) Nasıl Durdurulur?

Dişleri güçlendirmenin yolları şu şekilde sıralanabilir.

Dişlerinizi Uygu Diş Fırçası ile Fırçalayın

Dişlerinizi fırçalamak bakterileri yok etmek için önemlidir. Diş çürükleri öncelikle ağzınızda Streptococcus mutans bakterilerinin birikmesinden kaynaklanır.

2016 yılında yapılan bir araştırmada, bu bakterilerin yiyecek ve içecek yoluyla bulaştığı tespit edilmiştir. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak, mineral kaybına ve diş çürüklerine neden olabilecek bakterileri ortadan kaldırabilir. (Kaynak)

Dişlerinize Uygun Diş Macunu Kullanın

Tüm diş macunları demineralizasyona karşı işe yaramaz. Diş macunlarının içeriklerini kontrol edin ve diş yapınıza uygun olduklarından emin olun. Florürlü diş macunu kullanıyorsanız, florür miktarının uygun olduğundan emin olmalısınız. Bu konuda diş doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.

Florürlü diş macunu diş çürümelerini önlemede yardımcı olabilir ve ayrıca dişlerinizi güçlendirerek onları mineral kaybına karşı daha az duyarlı hale getirebilir. Eğer florür kullanma konusunda çekinceleriniz varsa diş çürüklerine karşı etkili olabilecek bitkisel içerikli diş macunları kullanabilirsiniz (kekik yağı gibi)

Şeker Oranına Dikkat Edin

Diş doktorunuz muhtemelen sizi geçmişte şeker konusunda uyarmıştır veya şekerin dişleri çürüttüğünü biliyorsunuzdur. Şeker asidik bir maddedir ve diş minesini parçalayarak ağızdaki bakterilerle etkileşime girer.

Daha da önemlisi, bir çalışma, düzenli ve yüksek şeker tüketiminin, demineralizasyonu (mineral kaybını) artırdığını ortaya koydu. (Kaynak) Şekerli gıdaları tüketirken birkaç kez düşünmemizde yarar var. Şeker yoğunluğu yüksek maddelerin sebep olabileceği hasarı da düşünmekte yarar var (glikoz, fruktoz, laktoz).

Şekersiz Sakızları Tercih Edin

Diş etlerinin ağız sağlığındaki rolü onlarca yıldır tartışılıyor, ancak araştırmalar şekersiz sakızların aslında dişin yeniden mineralizasyonunu destekleyebileceğini gösteriyor.

Daha eski bir araştırmaya göre, şekersiz sakız dişlerden şeker, plak ve karbonhidratların atılmasına yardımcı olurken tükürük bezlerinizi daha fazla tükürük üretmeye teşvik eder.

Sakız ayrıca mineral kaybını engellemek için bir koruyucu görevi görebilir. Şekersiz sakızların faydalarından yararlanmak için yemeklerden sonra veya yemek aralarında çiğnemek daha yararlı olacaktır.

Meyve Suyu Tüketirken Dikkat Edin

Meyve, sağlıklı ve dengeli beslenmenin bir parçası olmakla birlikte, oldukça asidik de olabilir.

Meyve asitleri diş minesinde şelosyona (vücuttan atılma) sebep olarak kalsiyumun dişlerden atımlına sebep olabilir. Bu, asitlerin kalsiyuma bağlanarak ve onu uzaklaştırdığı anlamına gelir. Satın adlığımız meyve sularının büyük kısmı ilave şeker içerir ve bunlar dişler için daha zararlı olabilir.

En iyi seçenek mümkün olduğunca asit oranı düşük meyvelerin sularını evde hazırlayarak tüketmektir.

Kalsiyum, Vitamin ve Mineral Desteği

Kalsiyum dişlerin içinde doğal olarak üretilirken, bu önemli mineral zamanla asitler ve bakteriler tarafından dişlerden sıyrılır. Kalsiyum açısından zengin yiyecekler yiyerek kalsiyumu değiştirebilirsiniz. 2003 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kalsiyum açısından zengin peynir yemenin şekerin zararlı etkilerini ortadan kaldırabileceğini buldu. (Kaynak)

Diyetinizde kalsiyum eksikliği varsa, diyetisyeninizle konuşmanızda yarar var.

2012 yılında yapılan bir araştırma, D vitamini takviyeleri almanın çürüklere karşı korunmaya yardımcı olabileceğini buldu. D vitamini takviyesi alma konusunda doktorunuza veya diş hekiminize danışın.

Sağlıklı dişler için gerekli diğer vitaminleri aldığınızdan emin olmak için vitamin değerlerinizin kontrol edilmesinde yarar olabilir.

Ağız Kuruluğunuzu Gidermeye Çalışın

Yeterli tükürük üretimi olmadığında ağız kuruluğu oluşur. Tükürük sadece ağzınızın rahat etmesinde önemli değildir, aynı zamanda çürüklerin önlenmesine de yardımcı olur.

2016 araştırmasına göre tükürük, remineralizasyonun ayrılmaz bir parçasıdır. Tükürük sadece ağız kuruluğunu önlemez, aynı zamanda fosfat ve kalsiyum da içerir. (Kaynak)

Ağız kuruluğunuz varsa, tükürük aktivitesini artırmak için kullanabileceğiniz sakızlar ve gargara kullanabilirsiniz. Bu konuda diş doktorunuzla görüşmeniz yararlı olabilir.

Nişastalı Gıdaları Azaltın

Patates, pirinç ve ekmek gibi nişastalı yiyecekler basit karbonhidratlar ihtiva ederler. Bunlar, ağızda dişlerinizi aşındırabilen fermente edilebilir şeker miktarını artırır.

Bununla birlikte, 2003 yılında yapılan bir araştırmaya göre, şekerle birlikte nişastalı yiyecekler yendiğinde diş çürümesi riski daha yüksek olma eğilimindedir. Örneğin, tatlandırılmış pirinç dişler için problemlidir, ancak sade pirinç değildir.

Su Tüketiminizi Artırın

Su, mineral bakımından zengindir ve hayati öneme sahiptir. Zararlı maddelerin vücuttan atılması açısından da son derece yararlıdır.

Elinizde diş fırçası olmadığında ağzınızı suyla çalkalamak demineralizasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Bu teknik, özellikle asitli veya şekerli yiyecekler yedikten sonra daha etkilidir.

Kahve ve çay tümüyle yasak olmasa da, dişlerinizi yeniden mineral bakımından zenginleştirmek etmek için çok az faydaları vardır ve diş rengini olumsuz etkilerler. Ayrıca, asit oranını da artırabilirler (özellikle kahve). Ağız ve diş sağlığı söz konusu olduğunda şeker eklemek bu içecekleri daha da zararlı hale getirebilir.

Gazlı içecekler de asidik yapıya sahiptir ve genellikle şeker içerir, bu nedenle de sınırlandırılmalıdır.

Dişlerinizi yeniden mineralize etmek ve mevcut demineralizasyonu durdurmak için adımlar atmak ve diş hekiminizi düzenli ziyaret etmek dişlerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.


Verilen bilgiler tanı ve tedavi amacı taşımaz. İçerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedaviye yönelik hiçbir işlemi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.


-Ya Hep Ya Hiç-

"Yayınlanan bazı yazıların kaynakları belirsiz, kaynak bilgisi olanlar lütfen iletin ekleyelim"


Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Sağlık” sayfasına dön