Ortodonti Uzmanı Nedir? Ortodonti Uzmanı Nasıl Olunur?

Ortodonti Uzmanı Nedir? Ortodonti Uzmanı Nasıl Olunur? Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Sağlık ve sağlıkla ilgili konular
Kullanıcı avatarı
Akrep
Astroloji Editörü
Astroloji Editörü
Mesajlar: 2306
Yaş: 28
Kayıt: Cum 03 Mar, 20:03

Ortodonti Uzmanı Nedir? Ortodonti Uzmanı Nasıl Olunur?

Okunmamış mesaj gönderen Akrep » Çrş 07 Ara, 17:44

Resim

Ortodonti Uzmanı Nedir?

Ortodonti uzmanı nedir? Ortodonti uzmanı nasıl olunur?

Ortodonti uzmanı çoğu zaman diş hekimi ile karıştırılan bir kavramdır. Ortodonti uzmanı, dişlerin sağlıklı dizilimi, diş yapısı, çene yapısı ve dişle ilgili düzensizlikleri gidermek amacıyla tedaviler uygulayan diş hekimidir. Ortodonti uzmanları alanlarında uzmanlaşmak amacıyla ayrı bir eğitim alarak “ortodontist” unvanı alırlar.

Ortodonti Uzmanı Nasıl Olunur?

Ortondonti uzmanı olabilmek amacıyla 5 yıllık diş hekimliği bölümünden mezun olmak gerekir. Bu eğitim sonrası diş hekimi olarak görev alırlar. Ortodonti alanında uzman olabilmek amacıyla 4 yıl da uzmanlık eğitimi alınır. Bu eğitim sonrası diş hekimi “ortodontist” unvanını kullanmaya başlar.

Bu alanda eğitim almak isteyenlerin 5 yıl diş hekimi 4 yılda uzmanlık eğitimi olmak üzere toplam 9 yıl eğitim almaları gerekir.

Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Ortodonti tedavi süresi,

• hastanın durumuna,
• diş yapısına,
• hastanın yaşına,
• tedavi yöntemine ve
• hastanın tedavi sürecine katkılarına

göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin ortodonti uzmanı, şeffaf plak ile tedavi yapıyorsa hastanın günlük en azından 22 saat şeffaf plağı takması gerekir. Bu süreye uyulmadığında yeni şeffaf plaklar üretilerek ara tedavi uygulanması gerekir ki bu da süreci uzatacaktır.

Ortalama bir süre vermek gerekirse ortodonti tedavisinin tamamlanabilmesi yukarıda saydığımız etkenlere bağlı olarak 6 ay ile 2 arasında değişebilir. İleri seviyelerdeki tedavi süreleri 7-8 yıla kadar çıkabilir.

Ortodonti ve Tedavi Yöntemleri

Ortodonti tedavisi belirli aşamalardan meydana gelir. İlk aşama muayene aşamasıdır ve tedavinin nasıl ve hangi yöntemlerle yapılacağı bu aşamada belirlenir. Diş yapısındaki bozulmalar, çarpıklıklar ve estetik sorunlar teşhis edilir. Tespit edilen sorunlara göre izlenecek yol hakkında hastaya bilgilendirme yapılır. Ortodonti tedavi yöntemi belirlenecek hazırlık aşamasına geçilir.

Ortodonti tedavisine geçilmeden önce tespit edilen çürükler varsa öncelikle çürük dişler tedavi edilir. Çünkü hijyen ortodonti tedavisinde diş sağlığı açısında önemlidir. Planlama aşamasında uzman doktorunuz henüz karar verilmemişse size tedavi yöntemli sunar ve nasıl bir tedavi uygulanacağına karar verilir. Ortodonti tedavi yöntemleri diş yapısına göre değişkenlik gösterir hastanın düşünceleri alındıktan sonra tedaviye geçilir.

Tedavi sırasında hastanın tercihine ve diş yapısına göre diş teli veya şeffaf plak kullanılabilir. Şeffaf plak uygulamasında ağız ve diş ölçüleri alınarak diş yapısına uygun plaklar hazırlanır ve her değişimde uygun plaklar takılır. Diş teli veya estetik diş teli tercih edilmişse belirli aralıklarla diş telleri ayarlanarak uygun diş yapısının oluşumu sağlanır.

Ortodonti Tedavisinde Kullanılan Araçlar

• Vidalı ortodonti araçları
• Şeffaf plaklar
• Tercihe göre kullanılan diş telleri
• Hareketli ortodonti araçları
• Sabit ortodonti araçları

Başakşehir Ortodonti

Verilen bilgiler tanı ve tedavi amacı taşımaz. İçerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedaviye yönelik hiçbir işlemi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.


-Ya Hep Ya Hiç-

"Yayınlanan bazı yazıların kaynakları belirsiz, kaynak bilgisi olanlar lütfen iletin ekleyelim"


Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Sağlık” sayfasına dön