Diş Çürükleri Nasıl Temizlenir

Diş Çürükleri Nasıl Temizlenir evde, evde diş çürükleri nasıl temizlenir

Sağlık ve sağlıkla ilgili konular
Kullanıcı avatarı
Akrep
Astroloji Editörü
Astroloji Editörü
Mesajlar: 2306
Yaş: 28
Kayıt: Cum 03 Mar, 20:03

Diş Çürükleri Nasıl Temizlenir

Okunmamış mesaj gönderen Akrep » Pzt 05 Ara, 15:34

Resim

Diş Çürükleri Nasıl Temizlenir

Diş çürükleri nasıl temizlenir? Evde diş çürükleri nasıl temizlenir?

Evde diş çürüklerini temizlemenin ilk ve en önemli adımı dişleri yakından tanımaktır. Diş yapısını tam olarak bilmeden dişlerinize herhangi bir uygulama yapmayın. Aksi halde diş minenize vereceğiniz zarar herşeyin daha kötü olmasına neden olacaktır.

Benimde bizzat uyguladığım yöntemlere geçmeden önce dişleriniz hakkında bazı ayrıntıları bilmenizde yarar var ve lütfen sonuna kadar okumaya çalışın. Çünkü dişler ve diş yapısı tam olarak bilinmeden yapılacak şeyler dişlerinize daha fazla zarar verebilir.

Dişçiye gitmek günümüzde modern bir fenomen olabilir, ancak insanların yaklaşık MÖ 500'den beri diş macunu kullandığını biliyor muydunuz? Eski dönemlerde, Yunanlılar dişlerini temizlemek için demir pası ve mercan tozu içeren bir karışım kullanırlarmış. Bu arada diş fırçaları, insanların çiğneyeceği ağaç dalları demetlerinden oluşuyormuş.

Neyse ki, diş bakımı o zamandan beri ilerledi ve artık dişlerimize bakmamıza yardımcı olacak birçok farklı araç elimizde var. Yemek yemek için dişlerimize ihtiyacımız var. Onlar hakkında biraz daha bilgi sahibi olmak ve davranışlarınızın diş sağlığınızı nasıl etkilediğini bilmek, daha iyi bakım yapmanıza yardımcı olabilir ve gelecekte uzun süre gülümsemenizi sağlayabilir.

Zamanında bakım yapılmayan dişlerin yaş ilerledikçe ağzınızı birer birer terk etmesini istemiyorsanız dişleriniz hakkında daha fazla bilgiye sahip olmanız gerekir. İşte dişleriniz hakkında bilmeniz gereken bazı önemli bilgiler.

Diş Çürükleri Evde Nasıl Temizlenir?

Dişleriniz hakkında bilmeniz gerekenler..

Dişleriniz Size Özeldir.

Dişleriniz sadece size özeldir. Bir başkasının dişleri ile kendi dişlerinizi kıyaslamayın ve başkalarının uygulayarak olumlu sonuçları kendinizde denemeye kalkmayın. Bazı insanların dişleri hassasken bazı insanların dişleri hiçbir şey yapmasalar dahi çok sağlam olabilir. Dişlerinizle ilgili bir işlem uygulamadan önce mutlaka diş doktoru ile görüşün veya dişlerinizin yapacağınız her uygulama için gerçekten uygun olup olmadığını kontrol edin.

Diş Minesi Vücudumuzun En Sert Kısımlarından Biridir

Diş minesi dişimizi dış etkenlerden koruyan kısımdır. Dişin dış yüzeyi mine tabakası ile kaplıdır. Tıpkı sert bir kabuk gibi dişimizi soğuk, sıcak ve sert cisimlerden korur. Kalsiyum ve fosfattan meydana gelir. Bu demek oluyor ki kalsiyum ve fosfat değerlerimiz düştüğünde bundan en çok etkilenecek noktalardan biri de diş minelerimizdir. Bu sert tabakada aynı zamanda çeşitli proteinler ve kristalitler de bulunur.

Mine Tabakası Aşılmaz Bir Engel Değildir

Diş minesi ne kadar sert olursa olsun aşılmaz bir kalkan değildir. Dişlerinizin arasında sert bir cisim kırdığınızda, şekerli ve asitli içecekleri fazla kullandığınızda, sert fırçalarla dişlerinizi uzun süre fırçaladığınızda aşınarak görevini yerine getiremez hale gelebilir. Dişleriniz için zararlı maddeler kullandığınızda özellikle asitli ve şekerli içecek ve gıdalar tükettiğinizde en azından ağzınızı yıkamayı ihmal etmeyin. Çünkü bir süre sonra bakteriler diş minenizdeki aşınan bölgelerde çürükler meydana getirmeye başlarlar.

Dişlerinizdeki Leke ve Sararmalar Çürük Habercisi Olabilir

Dişlerinizdeki lekeler ve sararmalar diş minesinin zayıfladığının ve çürüklerin oluşmaya başladığının habercisi olabilir. Eğer dişlerinize yeterince bakım yapmıyor ve sağlıklı besleniyorsanız bu konuyla yakından ilgilenmeniz gerekebilir.

Dentin Büyüyebilir Ama Mine Büyümez

Dentin tabakası hemen diş minesinin altında bulunan bir tabakadır ve kemiklerimizden daha serttir. Dentin tabakası, sinirlerden gelen sinyalleri ileten küçük kanallardan oluşur. 3 tip dentin vardır.
  • Birincil dentin
  • İkincil dentin
  • Onarıcı dentin
Mine tabakası sabit iken dentin yaşamımız boyunca büyüyüp değişmeye devam edebilir. O nedenle bir dişte çürük meydana gelse dahi dolgu yapıldığında dişlerimizi kullanmaya devam edebiliriz.

Ağzımızın İçinde 300 Çeşit Bakteri Bulunur

Diş plakları 200 ila 300 arasında farklı bakteri barındırır. Temel görevleri ağzımızın içinde ve dişlerimizin arasında kalan besin artıklarını tüketmektir. Ancak dişlerimize bakım yapmadığımızda bu bakteriler sadece bu besin artıkları ile yetinmezler. Dişlerimizi afiyetle yiyip çürüklere neden olan Streptococcus mutans türü bakterilerdir.

Dişlerinize bakım yapmayarak bakterilere yem etmek istiyorsanız tercih sizin.

Plak Diş Düşmanıdır.

Diş plakları diş fırçası ile temizlenmediğinde bakteri oluşumuna ve dişlerde tartar oluşumuna neden olurlar. Bu nedenle günde en az iki kez dişlerin fırçalanarak plaklardan temizlenmesi gerekir.

Diş Çürükleri Nasıl Temizlenir (Evde)

Bunun için benimde kullandığım iki üründen bahsetmek istiyorum.
  • Karanfil
  • Gümüş suyu
Diş çürüklerine karşı gümüş suyu

Dişlerinizle ilgili yeterli bilgi ve donanıma sahip değilseniz ve ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız hiçbir şey yapmayın. Sadece dişlerinize bakım yapmak ta çok iyi gelir. Gümüş suyu kullanımının ağız ve diş sağlığı açısından faydalı olduğu, ağız ve dişlerde bulunan bakterileri öldürdüğü ve çürümeleri önlediğine dair bazı çalışmalar var.

Gümüş suyunu ağzınıza alıp 5-10 dakika ağzınızda bekletin ve ağzınızı çalkalayın. Bu sayede ağzınızın içerisinde bulunan mikroorganizmalar temizlenecektir.

Bu çalışmaların bazılarında mikroskop altında bakteri ve mikroplara uygulanan gümüş suyunun tamamını hızla öldürdüğü gözlemlenmiştir.



Diş çürüklerine karşı karanfil

Kullanmadan önce mutlaka karanfile karşı bir hassasiyetiniz olup olmadığını kontrol edin.

Yatmadan önce veya gün içerisinde bir adet karanfili çürük olan bölgeye yerleştirin. Karanfil en güçlü antioksidanlar arasında yer alır. Hoş kokusu dışında antioksidan özelliği dişlerinizde bulunan organizmaların dişlerinize vereceği zararı da azaltacaktır. Karanfili gün içerisinde de çürük olan kısımlara etki edecek şekilde dişlerinizin arasında koyarsanız faydasını göreceksiniz.

Bu şekilde dişlerindeki çürüklerden kurtulduğunu iddia edenler var. Ben de kullandığım süre içerisinde büyük faydalarını gördüm. Karanfili zaman zaman uyguluyorum, hoş kokusundan dolayı da sevdiğim bir baharat.


Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


-Ya Hep Ya Hiç-

"Yayınlanan bazı yazıların kaynakları belirsiz, kaynak bilgisi olanlar lütfen iletin ekleyelim"


Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Sağlık” sayfasına dön