Yaygın Diş Hastalıkları Türleri

Yaygın Diş Hastalıkları Türleri, Yaygın Diş Hastalıkları Nelerdir?

Sağlık ve sağlıkla ilgili konular
Kullanıcı avatarı
Akrep
Astroloji Editörü
Astroloji Editörü
Mesajlar: 2306
Yaş: 28
Kayıt: Cum 03 Mar, 20:03

Yaygın Diş Hastalıkları Türleri

Okunmamış mesaj gönderen Akrep » Pzt 24 Eki, 19:05

Resim

Yaygın Diş Hastalıkları Türleri

Yaygın diş eti hastalıkları türleri hangileridir? Bakteriler ağzımızda hangi hastalıklara neden olur? Tedavi için önereceğiniz bir diş kliniği var mı?

Yaygın Diş Hastalıkları Nelerdir?

Ağzımız milyonlarca bakteri hücresine ev sahipliği yapar; bazıları yararlıdır, bazıları ise çok zararlı olabilir. Bakteriler, ağzımızın farklı bölgelerini etkileyebilen çoğu ağız hastalığının yalnızca bir sebebidir. En yaygın diş hastalıklarından bazıları aşağıdakileri içerir, yalnız bunlarla sınırlı değildir:

Periodontal Hastalık

Diş eti hastalığı teşhisi konduysa, diş etlerinize daha iyi bakmanız gerekir. Diş eti hastalığı şeklinde de bilinen bu yaygın diş sorunu, genelde dişlerinizi düzenli aralıklarla diş ipi ile temizlemeyi ihmal etmenin bir sonucudur. Plağa neden olan bakterilerin birikmesi, sonunda periodontal hastalığın ilk aşamaları olan gingivitis ya da periodontitis gelişimine yol açar.

Periodontal Hastalık Belirtileri Nelerdir?

* Fırçalama, diş ipi kullanma ya da gevrek yiyecekler yedikten sonra kanayan diş etleri
* Hassas, ağrılı, şiş diş etleri
* Dişler arasındaki boşluğu büyütmek
* Sık ağız yaraları

İyi haber şu ki, periodontal hastalık birkaç diş randevusu ile tedavi edilebilir. Diş etlerinizin içinde ve çevresinde plak ve tartar birikimini gidermek için derin diş temizliği gerekecektir. Bu işlem bazı insanlar için acı verici olabilir, çoğunlukla birkaç seansa yayılır.

Diş Çürüğü ve Çürükleri

En yaygın diş hastalıklarından biri, dünya genelinde milyonlarca çocuğu ve erişkini etkileyen diş çürümesidir. Dişlerde zamanla diş plakları ve bakteriler veya alınan darbelerden dolayı boşluklar oluşur. Dişlerde meydana gelen bu boşluklar daha sonra çürüğe neden olan bakterilerin çoğalmasına izin ortamlar haline gelir ve bakteriler diş minesini delerek çürük oluştururlar.

Diş Çürümesinin Belirtileri Nelerdir?

* Çiğnemeseniz bile, etkilenen dişlerin çevresinde keskin, lokalize ağrı
* Dişlerinizin yüzeyinde oluşan gri ya da kahverengi renkli lekeler
* Çürüyen dişleri çevreleyen şişmiş diş etleri
* Hassasiyet sebebiyle yiyecekleri çiğnemede zorluk

Çürükler, diş yüzeyindeki bakterilerin kazınması ya da delinmesiyle tedavi edilir ve daha sonra doğal dişinizin görünümüne uyması için kompozit ya da amalgam malzeme ile doldurulur. Boşluklar dişinizin yüzeyinden iç pulpaya ilerlerse, bir endodontist tarafından yapılan bir kök kanal işlemi gerekecektir. Alternatif olarak, ileri aşamadaki boşluklar diş çekimi ile tedavi edilebilir.

Diş Çürüğü Nasıl Oluşur?

Yarık Dudak ya da Damak

Yarık dudak ya da damak, 6-9. gebelik haftalarında üst dudaktaki dokuların tam anlamıyla oluşmadığı cenin evresinde ortaya çıkar. Yarık dudak aslında bir hastalık değildir; daha ziyade gelişimsel bir problemdir. Yarıkların ciddiyetine bağlı olarak, bu durum ya kozmetik olabilir veya yeme, yutma ve konuşma hakkında problemlere yol açabilir.

Yarık Dudak ya da Damak Nedenleri Nelerdir?

* Hamilelik sırasında sigara ya da alkol tüketimi
* Taşıyıcı annelerde daha önceden var olan şeker hastalığı
* Gebelik öncesinde ya da sırasında kullanılan bazı epileptik ilaçlar
* Genetik

Çocuğunuz yarık dudak ya da yarık damakla doğduysa, ileride ciddi sağlık problemlerini engellemek için doğumdan sonraki 18 ay içinde ameliyat yapılmalıdır. Çocuğunuz yaşlandıkça, yarık damak daha ciddiyse konuşma terapisine de girebilir.

Çocukların küçük yaştan itibaren diş kontrollerinin yapılması, erken teşhis ve tedavileri açısından son derece önemlidir.

Oral Pamukçuk

Oral pamukçuk, ağızda zararlı Candida mantarının büyümesinin yol açtığı çoğu oral enfeksiyon türünden biridir. Bu durum, yani bebekleri ve bağışıklığı azalmış kişileri etkiler. Ağızda pamukçuk, dil ve yanaklara yayılan süt beyazı lezyonlarla sonuçlandığından basitçe fark edilir. Candida mantarı çok uzun süre tedavi edilmezse bademcikleri ve boğazı hedef alarak yutma güçlüğüne yol açabilir.

Oral Pamukçuk Belirtileri Nelerdir?

* Ağız astarını kaplayan benekli beyaz yaralar ya da lezyonlar
* Ağız köşelerinde çatlaklar ve tahriş
* Yutmaya çalışırken yanma hissi
* İştahta azalma ve tat alma duyusunda azalma

Ağızda pamukçuk, günlük fırçalama ve diş ipi kullanmayı içeren bir ağız hijyeni rutinine bağlı kalarak önlenebilir. Ağızda pamukçuk teşhisi konduğunda, diş doktorunuz enfeksiyon ilerlemeden mantar sporlarını öldürmek için bazı antibiyotikler reçete edebilir.

Ağız Kokusu

Daha sıklıkla "kötü nefes" olarak bilinen ağız kokusu, sigara içmek, kötü diş doktorluğu gibi bir dizi risk etkeninin neden olabileceği süreğen bir durumdur.

Tüm bu ağız hastalıkları ve diğerlerini teşhis ve tedavisinde önereceğiniz bir diş kliniği var mı? Özellikle İstanbul'da bulunan arkadaşlar için önerebileceğim Klinik Artı diş Kliniği var. Küçükçekmece Diş Hekimi ne gönül rahatlığı ile tedavi olabilirsiniz.

Size özel teşhis ve tedavi yöntemleri ile memnun kalacağınıza eminim.

Verilen bilgiler tanı ve tedavi amacı taşımaz. İçerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedaviye yönelik hiçbir işlemi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.


-Ya Hep Ya Hiç-

"Yayınlanan bazı yazıların kaynakları belirsiz, kaynak bilgisi olanlar lütfen iletin ekleyelim"


Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Sağlık” sayfasına dön