Merkür Geçişi ve Etkisi

merkür geçişi ve etkisi, merkür geçişi 11 kasım 2019

Burçların Aylık Yorumları ve Öngörüleri
Kullanıcı avatarı
Akrep
Astroloji Editörü
Astroloji Editörü
Mesajlar: 2306
Yaş: 28
Kayıt: Cum 03 Mar, 20:03

Merkür Geçişi ve Etkisi

Okunmamış mesaj gönderen Akrep » Pzt 11 Kas, 09:58

Resim

Merkür Geçişi ve Etkisi

Merkür, Dünya’nın perspektifinden Güneş’in önünden 11 Kasım 2019 günü geçecek. Bundan önceki son geçişini 9 Mayıs 2016 yılında yapmıştı. Dünyanın çoğu hava şartlarına bağlı olarak Merkür geçişine tanık olacak, ancak gözlemcilerin daha iyi görmeleri için bir teleskopa ihtiyaçları var. Ancak unutmayın: ASLA güneş filtresi veya başka uygun göz koruması olmadan doğrudan Güneş’e bakmayın; körlük oluşabilir.

Geçiş, Türkiye saatiyle 15.35’te başlıyor. Bu sırada Güneş’i güneybatı ufkunun üzerinde bulabilirsiniz. Ancak Merkür, Güneş’in merkezine en yakın konuma gelmeden Güneş battığı için Merkür geçişi ülkemizden kısmen gözlenebiliyor. Geçiş sırasında Merkür’ü bir dürbün ya da küçük bir teleskop yardımıyla Güneş diskinin üzerinde siyah bir nokta gibi görebilirsiniz. Bir sonraki Merkür geçişi ise 2032’de.

Merkür geçişleri her yüzyılda ortalama olarak 13 kere gerçekleşir. Bu olay çok nadirdir çünkü Merkür’ün yörüngesi Dünya'nınkine kıyasla yaklaşık 7 derece daha eğimlidir. Bu nedenle Merkür, Güneş ve Dünya çok sık aynı hizaya gelmez.

Merkür, Güneş etrafındaki yörüngesini 88 günde tamamlar. Bu yüzden Dünya’nın yörünge düzlemini 44 günde bir iki kere, bir kere yukarı çıkarken bir kez de aşağı inerken, geçer. Bu kesişme noktalarına düğümler denir.

Bu düğümler, Dünya'nın bakış açısına göre, Güneş ile yılda sadece iki kez, bir kez Mayıs ayında ve bir kez Kasım ayında hizaya gelir. Eğer Merkür bu zamanlarda düğümlerde olursa, Dünya gözlemcileri geçişi görür. 11 Kasım geçişi sırasında Merkür günberi durumunda olacak. (Günberi bir gezegenin güneşe en yakın durumunu ifade eder; günöte ise en uzak pozisyonudur.)

Merkür gibi Venüs de Güneş’in önünden geçiş yapar. Ama Venüs Güneş’in etrafında Merkür’den çok daha yavaş döndüğünden (88 gün yerine 225 gün) Venüs geçişleri çok daha nadirdir. 1600’lü yıllarda teleskop icat edildiğinden beri sadece 8 Venüs geçişi olmuştur. (Venüs’ün yörüngesi de Dünya'nınkine kıyasla yaklaşık 3 derece daha eğimlidir.)

Venüs geçişleri 8 yıl ara ile çift halinde gerçekleşir. Her çiftin arasında 100 yıldan fazla bir zaman geçer. Örneğin, son sekiz Venüs geçişi 1631, 1639, 1761, 1769, 1874, 1882, 2004 ve 2012'de gerçekleşti. Bir sonraki Venüs geçişi 2117'ye kadar olmayacak.

NASA'nın Kepler uzay teleskopu gibi güçlü araçların yardımıyla güneş sistemimizin ötesindeki gezegen geçişleri de görülebilir. Kepler şimdiye kadar 1000'den fazla öte gezegen (ve ek olarak 3.600 “aday” gezegen) keşfetti. Gökbilimciler ayrıca geçişler sırasında yıldız ışığını inceleyerek öte gezegenlerin atmosferlerinin bileşimini de öğrenebilirler.



Derleyen: Aylin Tezcan Beyazoğlu
Astrolojidergisi.com

space.com/32806-why-mercury-transit-of-sun-rare-event.html ve

bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/kasim-ayinda-gokyuzunde-neler-gorebilirsiniz

yazılarından derlenmiştir.


-Ya Hep Ya Hiç-

"Yayınlanan bazı yazıların kaynakları belirsiz, kaynak bilgisi olanlar lütfen iletin ekleyelim"


Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Aylık ve Yıllık Burç Yorumları” sayfasına dön