Türkiye'nin Enerji Politikaları ve Projeleri

Kategoriler Dışındaki Genel Konularla İlgili Araştırma Yazıları.
bilge

Türkiye'nin Enerji Politikaları ve Projeleri

Okunmamış mesaj gönderen bilge » Cum 24 Kas, 13:18

Türkiye'nin Enerji Politikaları ve Projeleri

Dünyada fosil kaynaklı enerjiler yani doğalgaz, petrol, kömür azalıyor. Yeni enerji kaynaklarına ihtiyaç var.

PETROL

13 Temmuz'da Ceyhan'da Bakü -Tiflis -Ceyhan Boru Hattı'nın açılışı büyük bir törenle yapılacak. Bu sadece Türkiye için değil Avrupa için de çok önemli bir konu. Avrupa Birliği enerji kaynaklarını çeşitlendirme çabası içerisinde. Dolayısıyla Türkiye AB için bu konuda çok önemli bir konuma geldi. Türkiye doğalgaza, petrole sahip değil.petrolde %90 bağımlı, doğalgazda %100. Buna rağmen Bakü –Tiflis- Ceyhan boru hattıyla bir enerji merkezi haline geldi. Zaten Kuzey Irak'tan çıkan petrolü Ceyhan'a ulaştıran iki tane boru hattımız var. Onlar bugün Irak'taki karışıklık nedeniyle düzgün bir şekilde çalışmıyor. Azeri petrolü de ilk kez 92 yılında konuşulmaya başlanan 98'de anlaşması imzalanan bu projeyle Akdeniz'e geliyor. 3,2 milyar dolara malolan Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'den geçen 1770 kmlik bir proje. Bunun 1070 kmsi Türkiye'den geçiyor. 27 Mayıs'ta petrol gemiye yüklendi. Ve ilk petrol İtalya'ya ulaştı. Biz bunu bir bitiş noktası olarak değil bir başlangıç noktası olarak görüyoruz, bundan sonra Samsun-Ceyhan boru hattı söz konusu. Çünkü boğazların petrol boru hattı olarak kullanılması doğru değil; riskli. Petrol şirketleri de bunu gördüler. Değişik projeler ortaya atıldı. Biri de Samsun Ceyhan boru hattı projesi. Bunun avantajı tek bir ülkeden geçmesi. Türkiye, Bakü- Ceyhan boru hattı nedeniyle deneyimli. Ayrıca bu boru hattının üçte ikisi Bakü –Tiflis- Ceyhan hattını takip edecek. Bu tür boru hatlarında çevreciler biliyorsunuz hassasiyet gösteriyorlar. Bu güzergahta herhangi bir çevre sorunu ortaya çıkmayacak. Kamusallaştırılmış bir araziden geçmesi de kolaylık olacak. Diğer projelere göre bir avantajı da mesela Ege Bölgesi'nden geçecek bir boru hattının çevre problemi yaratma riski var. Daha da önemlisi Ege Denizi'ne sadece küçük tankerler yanaşabiliyor. Halbuki Ceyhan'a her türlü tanker gelebiliyor. Son olarak geçtiğimiz hafta kararnameyi hükümet onayladı, cumhurbaşkanı da imzaladı. Fizibiliteyi Çalık grubu yapacak. Bu proje finansman konusunda da çok büyük imkana sahip. Şimdiden Japonlar finanse ediyor.

İki üç yılda tamamlanması öngörülüyor. Kısa bir yol olduğu için çabuk bitecek. Önümüzdeki sene inşaata başlamayı düşünüyoruz. 1,5 milyar dolara çıkmasını öngörüyoruz. Bakü- Tiflis- Ceyhan'a karar verildiği vakit petrolün varili 9.5 dolardı. Bakü –Tiftis- Ceyhan’ın Fizibilite çalışma raporu 1 varil petrol 20 dolardan hesaplanarak yapıldı. Bugün yetmişin üzerinde ve bunun 100 dolarları bulması mümkün eğer petrol ülkelerinde bir takım terslikler ortaya çıkarsa. Ama 50 doların atına düşmesi mümkün değil. Onun için petrol boru hatları büyük yatırım. Japonlar hepsini finanse edebilir.

Fizibilite çalışmasını yalnız Türkiye yapıyor. Bakü –Bitlis- Ceyhan hattı için 12 şirket konsorsiyum yapmıştı. Şimdi çalık grubu ve Türk hükümeti Samsun Ceyhan'a da diğer petrol şirketlerinin katılmasını istiyor.

DOĞALGAZ

Doğalgaz bakımından da Türkiye bir enerji terminali haline geldi. Türkiye’de hiç doğalgaz yok. Geçen sene dünyada ilk defa 1800 metrenin altına Türk Rus İtalyan ortak çalışmasıyla boru döşendi ve mavi akım Türkiye'ye ulaştı. Şimdi İran'la bağlantımız var. İran doğalgazı Türkiye'ye geliyor. İran ile fiyat sıkıntıları var. Müzakereler devam ediyor. Ama doğalgaz geliyor. Şimdi bu yılın sonunda Bakü- Tiflis- Erzurum doğalgaz boru hattını bitirmek üzereyiz. 35 km kaldı.Eylül'de bitecek. Dolayısıyla bu yıl sonunda Türkiye'ye üç kaynaktan doğalgaz geliyor olacak. Biz kaynaklarımızı çeşitlendirmek ve Avrupa'ya enerji yolu yaratmak için Mısır'la da anlaşmaya vardık. Mısır doğalgazı borusu seneye Kilis'e ulaşacak ve Türk şebekesine bağlanacak. Biz bu doğalgazı Avrupa'ya 2 projeyle nakletmek istiyoruz. Biri büyük Nabuko projesi. Bu projede 5 ülke var; Avusturya, Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Türkiye. Bu projenin 2010 yılında sona ermesi öngörülüyor. İkinci olarak da Yunanistan -İtalya boru hattı. Seneye inşaatı bitecek. Böylece Avrupa enerji kaynaklarını çeşitlendirmiş olacak. Yalnız bir kaynağa bağlı olmayacaklar.

Boru hatlarının kapasiteleri
Bakü -Tiflis -Ceyhan boru hattının kapasitesi yılda 50 milyon ton. Günde 1 milyon varil. Kapasitesi bazı istisnai hallerde petrole akışkanlık kazandırarak yüzde beş ila on arasında arttırılabiliyor. Kerkük Ceyhan boru hattımızın kapasitesi ise 71 milyon ton. Ama savaş olduğu vakit 85 milyon tona kadar çıkartılabilir. Samsun Ceyhan'ın kapasitesi 60 -70 milyon ton olarak düşünülüyor.


NÜKLEER ENERJİ
Türkiye enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için nükleer enerjiyi düşünüyor. Dünyada fosil kaynaklı enerjiler yani doğalgaz, petrol, kömür azalıyor. Yeni enerji kaynaklarına ihtiyaç var. Rüzgar ve güneş enerjisi ihtiyacı karşılayacak kapasitede değil. Nükleer enerjinin riski var ama en temiz kaynak. Fransa %78 nükleer enerjiden yararlanıyor. Bugün hala Fransa'da yeni nükleer santral projeleri var. Almanya, Fransa ve Finlandiya beşinci nükleer santrali kurmaya başladılar. Finlandiya ki refaha ulaşmış, çevreye önem veren bir ülke. Şimdi İsveç'te de kabul edildi nükleer santral yapılması. Çünkü kaynak yok. Dünyada 441 nükleer santral faaliyet gösteriyor. Türkiye'de yok. Yalnız Çin 50 santral yapımına başladı. İtalya da yasaklamıştı şimdi düşünüyor. Şimdi Türkiye nükleer santral yapma kararı aldı. 2007 yılında fizibilite çalışması başlayacak. Ya bir tane olacak ya üç tane. Yeri de Sinop olarak tesbit edildi. Uzun zamandır nükleer araştırma merkezimiz ve yetişmiş elemanlarımız var. Bu sektöre gireceğiz. Hükümet özel sektörün yapmasını öngörüyor.


Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ender Arat




Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Araştırma Genel Konular” sayfasına dön