BİR KELEBEĞİN ÖYKÜSÜDÜR...

Kategoriler Dışındaki Genel Konularla İlgili Araştırma Yazıları.
Kullanıcı avatarı
onurxt
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*
Mesajlar: 3446
Yaş: 45
Kayıt: Pzr 30 Eki, 23:42

BİR KELEBEĞİN ÖYKÜSÜDÜR...

Okunmamış mesaj gönderen onurxt » Prş 26 Eki, 20:08

Bangladeşli ekonomist Muhammed Yunus ve kurucusu olduğu Grameen Bank, "ülkesinde mikrokredi gibi yenilikçi ekonomik yöntemleri kullanarak, ekonomik ve toplumsal kalkınmayı alttan sağlamaya yardımcı olma çabaları" nedeniyle Nobel Barış Ödülü''ne layık görüldü. Açıklamada böyle deniyor.
Ödülün bu yılki sahibi, iyi ki Ortadoğu''da silahları susturmaya çalışan bir arabulucu falan olmadı; zira Bush gibi liderler iktidarda oldukları sürece, silahların bu tür çabalarla susmayacağı aşikâr!

Barış Ödülü Komitesi, "Kalıcı barış, yoksulluk zincirini kırmakla sağlanır" diyerek yoksullara koşulsuz mikrokredi yöntemini geliştiren Yunus''u seçti.

6 yıl önce Davos''ta

Yunus''la 6 yıl önce Davos''taki Dünya Ekonomik Forumu toplantılarında tanışmış, toplantı aralarında birkaç kez sohbet etme imkânı bulmuştum. Yoksulluğa kafa yormaya çalışan bir gazeteci olarak, milyonlarca kadını 100 - 150 dolarlık mikrokredilerle yoksulluktan kurtarmayı başaran bu efsane adamı can kulağıyla dinlemiştim. Nitekim söylediklerinin her cümlesi aklımda:
"Yoksullar da en az zenginler kadar güvenilirdir. Yeter ki geleneksel risk yönetiminin kuralları yeniden yazılsın. Ama yine kapitalist sistem içinde; devleti ve hükümetleri bu işin içine katmadan..."

Yunus''un ilham perisi
Muhammed Yunus, ABD''nin en saygın üniversitelerinden birinde ekonomi doktorası yapmış, 29 yaşında doğduğu kent Chittagong''a dönmüştü. Üniversitede kırsal ekonomi üzerine ders veriyor, bu arada Bangladeş''te başgösteren kıtlığa karşı projeler üretmek için kafa yoruyordu.

1974 yılında, bir tesadüf eseri karşısına çıkan köylü kadının, bambudan çok güzel sandalyeler ürettiğini ama karnını doyuracak parası olmadığı için sandalyeleri pazara götürüp satamadığını gördü. Cebindeki 27 doları çıkartıp köylü kadına verdi. Kadın aylar sonra kendisini bulup "Sandalyeleri sattım, borcumu geri ödüyorum" dediğinde Yunus, ilham perisinin karşısında durduğunu anlamıştı.

1983''te Grameen Bank
Böylelikle Yunus, Bangladeş''in kırsal kesimindeki yoksulun da yoksulu kadınları 100-150 dolarlık mikrokredilerle iş sahibi yapmak üzere kolları sıvadı. Yoksullara güvendi, kadınlara güvendi, kendine güvendi ve yanılmadı.
1983''te mikrokredi işini, Grameen Bank''ı kurarak kurumsallaştırdı. Yoksullar zenginlerden, kadınlar erkeklerden çok daha güvenilir çıktı. Herhangi bir yazılı belge, kefalet, garanti falan olmadığı halde kredilerin geri dönüşü % 98.5''ten aşağı inmedi. Grameen Bank, bugüne kadar 40 ülkede 6.6 milyon yoksul kadına 5.7 milyar dolar kredi verdi...

Mikrokredide sistem şöyle işliyor:
Kırsal kesimdeki kadınlar, ancak 5 kişilik grup oluşturabildikleri takdirde krediden yararlanabiliyor. İçlerinden biri krediyi ödeyemezse, diğerleri onun borç taksidini de ödemekle yükümlü. Böylelikle birbirlerini de denetlemiş oluyorlar.
Kaynak : www.milliyet.com.tr


Rahman Rahim olan Allah'ın adıyla

1. Asra andolsun;
2. Gerçekten insan, ziyandadır.
3. Ancak iman edip salih amellerde bulunanlar, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka. (ASR SURESİ)


SERÇE
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*
Mesajlar: 628
Yaş: 53
Kayıt: Sal 16 May, 18:37

Okunmamış mesaj gönderen SERÇE » Cum 27 Eki, 12:05

Nobeli alan şahsı ve alış nedenini merak ediyordum. Paylaştığın için teşekkür ederim sevgili Onur
Olmaz olmaz deme hiç.

Cevapla

“Araştırma Genel Konular” sayfasına dön