Çocuğa küsmek - Adem Güneş

Kategoriler Dışındaki Genel Konularla İlgili Araştırma Yazıları.
Lal
*GriAkrep*
*GriAkrep*
Mesajlar: 379
Yaş: 42
Kayıt: Pzr 28 Nis, 14:34

Çocuğa küsmek - Adem Güneş

Okunmamış mesaj gönderen Lal » Prş 30 Nis, 23:57

Çocuğa küsmek, sevgisizliğe alıştırmaktır... Bundandır ki çocuk ne yaparsa yapsın anne babalar sevgiyi bir araç olarak kullanmamalıdır.

Bazı anne babaların, “O zaman yanlış davranışlarında hiç mi kızmayacağız... Neyin yanlış neyin doğru olduğunu nasıl öğrenecek?” dediğini duyar gibi oluyorum. Bu düşünce oldukça trajiktir. Gümümüzde birçok ebeveyn çocuğunu sevgiyle terbiye etmeye o kadar alışmıştır ki, ellerindeki bu aracı kaybettiklerinde ne yapacaklarını şaşırırlar. Halbuki, çocuk eğitimi onu sevgisizlikle pişman ederek davranış oluşturma değil, çocukla “güvenli bağ” kurarak ve ona “tesir” ederek gerçekleşen saygın bir yaşam tarzıdır. Böylesi bir yaşam tarzı aynı zamanda çocuğa kendi değerini hissettirir... Kendi değerini hissettikçe çocuğun kişiliği gelişir... İşte tam da bu noktada cezanın kişilik gelişimine nasıl da olumsuz tesir ettiği karşımıza çıkıyor.

Çünkü ceza, değersizlik hissi üzerine kurgulanmış bir eğitim yöntemidir. Ceza, çocuğa kendini değersiz hissettirir.
Okulda öğrencisine kızan, onu mimikleriyle aşağılayan, yanlış davranışlarında dışarı atan, tek ayak üstünde tahta önünde bekleten öğretmen çocuğa kendini değersiz hissettiren öğretmendir. Çocuğun değer ihtiyacını okul eğitiminde araç haline getirmek de bir tür çocuk suistimalidir, etik dışı bir davranıştır.

Birçok çocuğun agresif davranışlarının kökeninde değersizlik hissi yatmaktadır. Çocuk kendini değersiz hissettikçe öfkelenir, gerginlik yaşar... İhtiyaçlar koşulsuzca giderildiğinde ruhsal rahatlama, ardından da ihtiyacını gideren kişiye karşı bir yakınlık hissi gelişir. Çocuk, böylece kendini güvende hisseder. İhtiyacını gideren kişiye bağlanmaya başlar.

Çocuğun yetişkinin yanında kendini güvende hissetmesi oldukça önemlidir.

Yapılan bilimsel çalışmalarda ihtiyaçları koşulsuzca giderilen çocuk ile anne baba arasında “güvenli bir bağ” oluştuğu görülüyor. Çocukla ebeveyn arasında oluşan bu bağ, eğitimi kolaylaştırıyor. Bu kolaylık, çocuğa baskı kurmadan, ceza vermeye gerek kalmadan eğitim sürecinin işlemesinde temel rol oynuyor...

Aksi durumda, yani ihtiyaçları koşullu olarak giderilen çocuklarda ise bir tepkisellik, inatçılık, huzursuzluk gelişiyor... Çocuk ile ebeveyn arasında yaşanan bu duruma, "bağlanma bozukluğu" adı veriliyor.

Çocukları ile güvenli bağlanamayan, onları tepkiselleştiren ebeveynler, farkında olmadan şu iki kısır döngüden birine girerler. Ya çocuğun tepkisel davranışlarına taviz vermemek için onu bastırmak, sindirmek ve gerekirse hırpalamak... ya da çocuğun tepkiselliğine yenik düşüp taviz vererek sorunu çözmeye çalışmak...


Adem Güneş


https://www.facebook.com/Dr.AdemGunes/


Sevgiyle yeşerttiği bahçede kendini kuruttuğunu
çok zaman sonra anlıyor insan...


Kullanıcı avatarı
Yönetici
Portal Yöneticisi
Portal Yöneticisi
Mesajlar: 4681
Yaş: 47
Kayıt: Sal 22 Şub, 11:33

Re: Çocuğa küsmek - Adem Güneş

Okunmamış mesaj gönderen Yönetici » Cum 01 May, 15:06

Ona dikkat buna dikkat, her uyarıyı dikkate alarak çocuk yetiştirenlerin çocuklarını da görüyorum. Ego tavan. Büyüttükleri o ego ilk kendilerini ezip geçiyor. Sistemi "çocuk anne babanın üzerine çıkarak" yükselecek şeklinde ayarlıyorlar. Dengeyi çoğu sağlayamaz.

Herşeyi dengeli kullanmak gerekir. Küsme de gerektiğinde gerektiği kadar olmalı. 3 gün süresi sebepsiz değil. Dikkat edilmesi gereken alışkanlık haline getirip kolaya kaçmak için duyguları kullanmamak.
"Sükunetin vereceği huzuru hiçbir maddi imkan sunamaz"

Kullanıcı avatarı
güzin
*AkrepKartal*
*AkrepKartal*
Mesajlar: 5576
Yaş: 51
Kayıt: Çrş 15 Haz, 12:51

Re: Çocuğa küsmek - Adem Güneş

Okunmamış mesaj gönderen güzin » Cmt 02 May, 17:16

Ç yazara kedinlikle katilmiyorum.değer duygusu insan psikolojisinin temelidir.Bu duygusu yoksa kişi biter!
Lotus#MAVİ LOTUS

https://akreportal.com.tr

Akrep-Burcu.Com


Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Araştırma Genel Konular” sayfasına dön