EMPATİ ASLINDA BİR SEÇİMDİR

Kategoriler Dışındaki Genel Konularla İlgili Araştırma Yazıları.
Lal
*GriAkrep*
*GriAkrep*
Mesajlar: 379
Yaş: 42
Kayıt: Pzr 28 Nis, 14:34

EMPATİ ASLINDA BİR SEÇİMDİR

Okunmamış mesaj gönderen Lal » Pzr 13 Eki, 22:21

Bir kişinin ölümü trajedi. Milyonların ölümü ise sadece bir istatistiktir.

Bu sözü daha önce duymuş olabilirsiniz. Empati ile ilgili talihsiz bir gerçeği ortaya koyar: küçük bir çocuğun ya da yaralı bir köpek yavrusunun ağlaması yüreğimizi parçalarken, salgınlarda, depremlerde, savaşlarda acı çeken çok büyük sayılarda insan benzer bir tepki uyandırmaz.

Araştırmalar bunu çok kere teyit etmiştir. Ancak bu sonuç biraz problemlidir çünkü yakın zamanda yapılan araştırmalar da göstermiştir ki insanlar, aslında, daha fazla sayıda hayat tehlikedeyse, daha fazla empati gösterip yardım için daha çok şey yapılması gerektiğine inanır.

Ancak empati, sadece en çok ihtiyaç duyulan durumlarda eksik kalmaz, ayrıca taraf da tutar. Yakın zamanda yapılan araştırmalar empatinin farklı ırktan, farklı milletten, ya da farklı dinden insanlar söz konusu olduğunda azaldığını göstermiştir. Bu sonuçlar empatinin de adeta fosil yakıtları gibi, sınırlı bir kaynak olduğunu önermektedir.

Peki o zaman empati ve ahlak arasındaki ilişki nedir? Geleneksel olarak empati erdemli hareketleri motive eden ahlaki güç olarak görülmüştür. Yukarıdaki bulgularla esinlenmiş artan sayıda eleştiri ise empatiyi ahlaki yanlışların kaynağı olarak tanımlamaktadır. Psikolog Paul Bloom’un sözleriyle, empati dargörüşlü bir duygudur – insanlığın devamı için mantığa ve sağduyuya boyun eğmesi gerekmektedir.

Biz buna karşı çıkıyoruz.
Empatinin uygulamada ve genişlikte çok sınırlı olsa da bunun duygunun kendisindeki bir hata olduğu fikrine karşıyız. Çok sayıda araştırma verisine dayanarak empatinin kendimizin başkalarına uzanması ile ilgili bir seçim olduğunu düşünüyoruz. Empatinin sınırları pek fazla görünür olmasa da değişebilir, yani büyük ölçüde bizim ne hissetmek istediğimize bağlıdır.

Yirmi yıl önce Psikolog Daniel Batson ve arkadaşları bir araştırma yaptı ve gösterdi ki insanlar empati yapmanın onlara ciddi miktarda para ve zaman kaybettireceğini düşünüyorsa, o zaman onu uyandıracak durumlardan kaçınmaktadırlar. Yakın zamanlarda da psikolog Daryl Cameron ve Keith Payne, insanların tek bir kurbana çok sayıda kurbandan daha fazla empati göstermesinin benzer güdüleyici unsurlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için bir deney yaptı.

Bu çalışma, Sudan’ın Darfur bölgesindeki ya bir ya da sekiz çocuk mülteci ile ilgilidir. Katılımcıların yarısına bir ya da daha fazla sayıda mülteciye bağışta bulunmak isteyip istemedikleri soruluyor. Eğer finansal bir maliyet yaratmıyorsa katılımcılar sekiz çocuğa bir çocuktan daha fazla empati gösterdiler. Eğer toplu acılara duyarsızlık empati duygusundaki içgüdüsel sınırlamadan kaynaklansaydı, finansal faktörler bir fark yaratmazdı.

Psikolog Karina Schumann, Jamil Zaki ve Carol S.Dweck tarafından yapılan benzer bir başka araştırmada, empatinin sabit bir kişilik özelliği olmaktan ziyade geliştirilebilecek bir beceri olduğunu öğrenen insanların farklı ırklardakilere empati göstermek için daha fazla çaba içerisine girdiklerini gösterdi. Eğer empati ile ilgili görüşlerimizi değiştirebilirsek, bize benzer olmayanlar için duyduğumuz empati de genişletilebilir.

Bazı insanlar genelde diğerleri için fazla empati hissetmezler, özellikle güç odaklı insanlar. Micheal Inzlicht, Jeremy Hogeveen ve Sukhvinder Obhi tarafından yapılan bir deneyde geçici olarak yüksek güce sahip rollere atananların beyin aktivitelerinin düşük empati ile tutarlı olduğunu bulmuştur.

Ama bu tarz manipulatif deneyler tabii ki bir insanın içte yatan empati kapasitesini değiştiremez; sorun başka bir şeyde olmalıdır. Başka bir araştırma sorunun dürtüde küçük bir değişimde yattığını önerir: Yüksek güç duygusu olan kişiler daha az empati gösterirler, çünkü başkaları ile ilgilenmek daha az ilgilerini çekmektedir.

Empati eksikliğine sahip psikopati ve narsisizm bozukluğu olanlar bile istedikleri zaman empati gösterme kapasitesine sahiptirler. William Cunningham ve Nathan Arbuckle’ın yaptığı araştırmaya göre psikopatiye eğilimli kişiler bile kendi grubu ve diğerleri arasında bir parayı dağıtması gerektiğinde kendi grubuna daha bonkör davranabilmektedir. Psikopatlar ve narsistler empati gösterebilirler, ama genelde bunu istemezler.

Empati karşıtı görüşler empatinin sağduyuya boyun eğmesi gereken kaprisli bir canavar olduğunu şeklinde modası geçmiş bir bakış açısına dayanır. Evet empatinin çok sınırlı olduğu durumlar vardır, ama bu duygu ile ilgili bir eksiklik değildir. Bizim görüşümüze göre empati bizim tercihlerimiz ile sınırlıdır.

-Çeviri için Pelin Buruk'a teşekkürler. / Barış İlhan

https://www.nytimes.com/2015/07/12/opin ... JC2ynzMlEw


Sevgiyle yeşerttiği bahçede kendini kuruttuğunu
çok zaman sonra anlıyor insan...


Kullanıcı avatarı
güzin
*AkrepKartal*
*AkrepKartal*
Mesajlar: 5576
Yaş: 51
Kayıt: Çrş 15 Haz, 12:51

Re: EMPATİ ASLINDA BİR SEÇİMDİR

Okunmamış mesaj gönderen güzin » Pzr 13 Eki, 22:31

mani hastasıyım.ciddi bir rahatsızlık.psikopat deniliyor belkide bu hastalara.empatı yetenegim fazla mesela.hatta geregınden fazla..
Lotus#MAVİ LOTUS

https://akreportal.com.tr

Akrep-Burcu.Com

Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Araştırma Genel Konular” sayfasına dön