YUSUFCUK

Kategoriler Dışındaki Genel Konularla İlgili Araştırma Yazıları.
Kullanıcı avatarı
intuition
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*
Mesajlar: 3551
Yaş: 46
Kayıt: Çrş 05 Eyl, 20:36

YUSUFCUK

Okunmamış mesaj gönderen intuition » Çrş 09 Nis, 11:12

Yusufçuk ya da kız böceği Odonata takımında bulunan canlıların tümüne verilen genel addır. Büyük birleşik gözleri, güçlü saydam Taksonomi
...Detaylı bilgi için linke tıklayınız.kanatları ve uzunca vücutlarıyla ile tanınırlar.

Yusufçuklar genelde kuşlrın organlarıdır, kollarının yerinde bulunur
...Detaylı bilgi için linke tıklayınız.sivrisinekleri, tatarcıkları ve Sivrisinek, (Culicidae) familyasından dişileri kan emerek yavrularını besleyen böcek türlerine verilen ad.
...Detaylı bilgi için linke tıklayınız.arılar, Arı Familyası: Arıgiller (Apidae). Yaşadığı yerler: Dünyanın çiçekli alanları. Özellikleri: 15-25 mm boyunda. Vücut genellikle çok tüylü. Çoğu soliter(yalnız), az bir kısmı cemiyet hayatı yaşar. Ömrü: Bal arısının faal işçileri 6 hafta, erkekler 5-6 ay, bey arı 4-5 yıl yaşar. Çeşitleri: Bal, çömlekçi, mazı, kağıt, tarla, kazıcı, testereli, sondajcı arı çeşitleri meşhurdur.
...Detaylı bilgi için linke tıklayınız.kelebekler gibi diğer küçük böcekler ile beslenirler. Çoğu zaman göllerin, akarsuların ve su birikintilerinin olduğu bölgelerde görülürler çünkü "Kelebek, Böceklerin, pulkanatlılar veya kelebekler (Lepidoptera) takımının kanatlı fertlerine verilen genel ad. 150.000 kadar türü bilinmektedir. Vücutları kiremit dizilişi şeklinde renkli pullarla örtülüdür. Pullar, uçları yassılaşarak genişlemiş kıllardır. Ufak sarsıntılarda koparlar. İki çift olan kanatlarının büyüklüğü türlere göre değişir. Pek az türde ve bâzı türlerin dişilerinde kanat bulunmaz.
...Detaylı bilgi için linke tıklayınız.nemf" diye adlandırılan larvaları suda doğarlar. İnsanları normal şartlarda ısırmaz ya da sokmazlar fakat karınlarndan tutulduğu takdirde kurtulmak için ısırmayı denerler. Sivrisinekler gibi bazı zararlı canlıları yiyerek popülasyonlarını dengede tutmaları bakımından oldukça önemlidirler. Bu nedenle Resim:John William Waterhouse - Hylas and the Nymphs (1896).jpg|thumb||330px|left|Hylas ve Nymphler, John William Waterhouse
...Detaylı bilgi için linke tıklayınız.Kuzey Amerika'da bir çok yerde yusufçuklar "sivrisinek avcıları" olarak adlandırılırlar.

Yaşam döngüsü

Bir yusufçuk böceğinin yumurtadan ölümüne yaşam süresi 6 ay ile 7 yıl arasında değişibilir. Dişi yusufçuklar yumurtalarını su kenarlarına ya da su içindeli bitkilerin üzerlerine yumurtlarlar ya da uçarken suya serpiştirir. Yumurtadan çıkan ve "Kuzey Amerika, kuzey yarım kürede bulunan, kuzeyde Arktik Okyanusu, doğuda Atlantik Okyanusu, güneyde Karayip Denizi, ve batıda kuzey Pasifik Okyanusu'yla çevrili olan kıta dır.
...Detaylı bilgi için linke tıklayınız.nemf" adı verilen yavru yusufçuklar yaşamlarının büyük bir bölümünü su altında geçirirler ve solungaç bezneri organları ile soluk alırlar. Genelde omurgasız hayvanları ve zaman zaman da Resim:John William Waterhouse - Hylas and the Nymphs (1896).jpg|thumb||330px|left|Hylas ve Nymphler, John William Waterhouse
...Detaylı bilgi için linke tıklayınız.iribaşlar ile Balık ve kurbağalarda : Dış döllenme ve dış gelişme olur. Bunların yumurta sayıları çok olduğundan başkalaşım geçirirler. Bunların yumurtadan çıkan yavruları (larva) suda yaşadığından, dış etkilere kara ortamındakilerden daha az açıktırlar. Bu yüzden bunlarda yumurta kabuğu, amniyon ve allantoyis bulunmaz. Embriyo etrafındaki su ortamı amniyon görevi görür. Yumurta etrafında kireçli kabuk bulunmadığından artık maddeler de doğrudan dışarı verilir
...Detaylı bilgi için linke tıklayınız.balık yavrularını yakalayarak beslenirler. Çok hızlı hareket yeteneğine sahiptirler. Avlarını yakalayabilmek için diğer canlılarda rastlanmayan organlara sahiptirler. Temel Brittanica, cilt 10, sayfa 240

Yusufçuklar suda gelişimlerini bir yıl içinde tamamlar ve sudan çıkarak uygun bir yere tırmanırlar. Derilerinin sırtları boyunca yarılmasını beklerler ve bu işlemden sonra yarılan derinin içinden yetişkin yusufçuk çıkar. İlk anlarda küçük olan kanatları ve gövdeleri kısa sürede gelişir ve olması gereken boyutlarına ulaşır. Fakat renklerinin olması gereken parlaklık düzeyine ulaşması için saatler ya da günler geçmesi gerekebilir. Yetişkin yusufçuklar sadece uçarak avlanırlar, havadayken bir çok uçan zararlıyı yerler. Yarım saat içinde kendi ağırlıklarına eşit oranda besin tüketebilmeleri mümkündür. Temel Brittanica, cilt 10, sayfa 241

Özellikleri

Yusufçuklar genelde güneşli havalarda uçmayı tercih ederler. Görme duyuları çok gelişmişdir. Birbirlerine birleşmiş olan petekgözleri yaklaşık 1000 ayrı "göz"den oluşur. Kanatları gövdelerinin üst kısımlarında bulunur ve genelde saydam iki çift kanatları olur. Bilinen 500 dolayında alt türü bulunur ve en çok tropik iklimde yaşarlar. Kimilerinin uçuş hızı saate 95 kilometreyi bulabilir.Ayrıca Yusufçuk böceklerinin dişileri çiftleştikten sonra erkek yusufçuk böeğinin kafası ile beslenir.Bu yüzden tüm erkek yusufçuk böcekleri sadece 1 defa çiftleşebilirler.Yusufçuk böceklerine Türkçede ''kız böceği'', ''helikopter böceği'' de denildiği gibi gövdeleri ince olan türlere ''iğnecik'' de denir.

Bazı türler

Yusufçukların kuzey yarımkürede bulunabilen en yaygın kimi türleri şunlardır;


''Anax imperator''

''Orthetrum coerulescens''

''Orthetrum cancellatum''

''Libellula lydia''

''Aeshna mixta''

''Aeshna caerulea''

''Aeshna cyanea''

''Aeshna isosceles''

''Aeshna juncea''

''Sympetrum fonscolombii''

''Sympetrum striolatum''

''Sympetrum vulgatum''

''Sympetrum flaveolum''

''Libellula depressa''

''Libellula quadrimaculata''

''Libellula fulva''

''Anax junius''

''Cordulia aenea''

''Aeshna multicolor''

''Orthemis ferruginea''

''Libellula luctuosa''

''Erythemis vesiculosa''

''Anax longipes''

''Celithemis fasciata''

--------------------------------------------------------------------------------
Resim
Resim
Resim




gbk
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*
Mesajlar: 2090
Yaş: 44
Kayıt: Sal 05 Şub, 07:48

Okunmamış mesaj gönderen gbk » Çrş 09 Nis, 11:57

tesekkurler ıntu..

neden "yusufcuk" dendıgını bılen var mı acaba? daha once bırı bana demıstı de unuttum.

buarada kanatlar muhtesem..

Kullanıcı avatarı
kahve
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*
Mesajlar: 913
Yaş: 50
Kayıt: Sal 12 Haz, 13:52

Okunmamış mesaj gönderen kahve » Çrş 09 Nis, 13:35

helikopter gibi ,paylasimin iicn tesekkurler
Suclar insanlarin yüzünde görünseydi aynalar satilmazdi
P.Ustinov

Kullanıcı avatarı
dartanyan
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*
Mesajlar: 2948
Yaş: 50
Kayıt: Cum 14 Nis, 18:44

Okunmamış mesaj gönderen dartanyan » Çrş 09 Nis, 13:44

kahve yazdı:helikopter gibi ,paylasimin iicn tesekkurler
helikopter böceği olarakta bilinir .. hakikatten de benziyo yavv
"İMKANSIZ,BU DÜNYAYI DEĞİŞTİREBİLECEK GÜCÜ İÇLERİNDE KEŞFETMEK YERİNE KENDİLERİNE SUNULAN DÜNYADA YAŞAMAYI DAHA KOLAY BULAN,KÜÇÜK İNSANLARIN ORTAYA ATTIĞI BÜYÜK BİR KELİMEDİR.İMKANSIZ BİR GERÇEKLİK DEĞİL,BİR GÖRÜŞTÜR.İMKANSIZ BİR İDDİA DEĞİL,MEYDAN OKUMADIR.İMKANSIZ POTANSİYELDİR.GEÇİCİDİR.İMKANSIZ YOKTUR."

Kullanıcı avatarı
intuition
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*
Mesajlar: 3551
Yaş: 46
Kayıt: Çrş 05 Eyl, 20:36

Okunmamış mesaj gönderen intuition » Çrş 09 Nis, 14:22

çiftleşme hikayeleri de hayli ilginç :) hayranım yusufcuklara


Kullanıcı avatarı
gece_akrebi
Portal Yöneticisi
Portal Yöneticisi
Mesajlar: 5308
Yaş: 46
Kayıt: Pzt 17 Eki, 13:37

Okunmamış mesaj gönderen gece_akrebi » Çrş 09 Nis, 14:38

bunlarda erkek düşmanı böcükmüş, erkeği yemenin ne kerameti varsa artık. erkekte açsın gözünü, mayışmaşın, işini bitirince pırrrr kaç oğlum : )
paylaşım için teşekkür intu.
bir yanımız ölüm bir yanımız düğün...

Kullanıcı avatarı
intuition
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*
Mesajlar: 3551
Yaş: 46
Kayıt: Çrş 05 Eyl, 20:36

Okunmamış mesaj gönderen intuition » Çrş 09 Nis, 14:40

:elma :D

Kullanıcı avatarı
hulya
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*
Mesajlar: 1100
Yaş: 43
Kayıt: Pzt 19 Şub, 11:46

Okunmamış mesaj gönderen hulya » Çrş 09 Nis, 21:59

Bu böcüğüyse kuş olanı ayrımı :lol:
Ne olursa olsun son gelir... Önemli olan nasıl öldüğündür ayaktamı, dizlerinin üstündemi?

Kullanıcı avatarı
onurxt
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*
Mesajlar: 3446
Yaş: 45
Kayıt: Pzr 30 Eki, 23:42

Okunmamış mesaj gönderen onurxt » Çrş 09 Nis, 22:02

Paylaşım için teşekkürler.
Rahman Rahim olan Allah'ın adıyla

1. Asra andolsun;
2. Gerçekten insan, ziyandadır.
3. Ancak iman edip salih amellerde bulunanlar, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka. (ASR SURESİ)


Cevapla

“Araştırma Genel Konular” sayfasına dön