Hangi İçecek Dişlerimize Ne Kadar Zarar Verir?

Hangi İçecek Dişlerimize Ne Kadar Zarar Verir? Kahve ve çay dişlere zararlı mı?

Sağlık ve sağlıkla ilgili konular
Kullanıcı avatarı
Akrep
Astroloji Editörü
Astroloji Editörü
Mesajlar: 2306
Yaş: 28
Kayıt: Cum 03 Mar, 20:03

Hangi İçecek Dişlerimize Ne Kadar Zarar Verir?

Okunmamış mesaj gönderen Akrep » Çrş 14 Ara, 20:57

Resim

Hangi İçecek Dişlerimize Ne Kadar Zarar Verir?

Hangi içecek dişlerimize ne kadar zarar verir? Hiç düşünmüş müydünüz, faydalı olduğunu düşündüğümüz içecekler bile dişlerimiz için zararlıdır. Asit oranı yüksek içecekleri içtikten hemen sonra dişlerimizi fırçalamak zararlıdır neden?

Bazı içecekler ağzımızdan içeri girip dişlerimizin arasında dolaşmaya başladığı andan itibaren diş etlerimize ve dişlerimize inanılmaz zararlar verebilirler. Bu içeceklerin zararlı olmasında iki önemli etken madde var,

• Şeker
• Asit

Bu iki maddenin bulunduğu hemen her içecek dişlerimiz için potansiyel birer zararlı gibidir. İçeceklerin içerikleri ne olursa olsun onların dişlerimize ne kadar zararlı olduğu bu içeceklerin içerisinde bulunan şeker ve asit oranı ile doğru orantılıdır.

Asit oranı yüksek yiyecek ve içecekler diş minelerimizi yumuşatarak hassas hale getirir. Dişlerimizdeki hassasiyetin artması ise çürüklerin artması demektir. Asit yanına bir de şeker ilave edildiğinde tüm etkiler katlanarak artmakta.

İçeceklerin dişlerimize ne kadar zarar verebileceğini öğrenmek için onları pH değerlerine bakabilirsiniz. Eğer bir pH ölçüm aletiniz varsa bunu kendinizde yapabilirsiniz.

PH değeri 5.5 altındaki her şey asidiktir ve dişler için zararlıdır. Buna,

• Portakal suyu,
• Soda,
• Limon suyu,
• Sirke,

dahildir. Ancak bir fark gözden kaçırılmamalıdır. Doğal ürünler ile yapay ürünleri birbirinden ayırmakta yarar var. Fabrikada üretilen bir sirke ile evde yapılan bir sirkenin, veya taze sıkılmış bir portakal ile içersinde ekstra şeker ve asit bulunan satın aldığımız bir portakal suyu veya dalından koparım tükettiğimiz bir limon ile fabrikada üretilen bir limon suyunun etkileri aynı değildir.

Resim

Bazı içeceklerin Dişlerimize Zarar Verme Potansiyelleri

Su ve Dişlere Etkisi

Suyun pH değeri, ne kadar kireçli olup olmadığı ve içerisindeki mineral oranları suyun dişlerimiz açısından ne kadar faydalı veya faydasız olduğunu gösterir. Su, doğal hali ile dişlerimiz için zararlı değildir. Çünkü doğal suyun pH değer 7’dir. Ancak suyun içerisindeki klor ve kireç oranı dişlerimiz için ne kadar faydalı veya faydasız olacağını belirleyebilir.

Ayrıca su dişlerimiz açısından önemli olan tükürük salgısını artırdığı için faydalıdır. Ağzımızdaki tükürük oranı ne kadar yüksek ise dişlerimiz için faydalı mineral akışı da o kadar yüksek olur.

Kahvenin Dişlere Etkisi

Kahvenin pH değeri ortalama 5 civarındadır. Ancak bu oran nasıl bir kahve içtiğimize bağlı olarak ta değişebilir. Su ile kıyasladığımızda asidik bir yapıya sahiptir ancak ölçülü tüketildiğinde ve şeker eklenmediğinde zararlı olacak seviyelerde değildir.

Hatta yapılan bazı araştırmalar katkı maddesi içermeyen kahvenin çürükleri önlemeye yardımcı olabileceğini de ortaya koymuştur. (Şeker olmadan) (kaynak)

Süt ve Dişler Üzerindeki Etkileri

Süt kalsiyum, protein ve mineral bakımından zengin olduğu için dişlerimizi güçlendirir. Bakterilerin dişlerimize tutunarak çürükler oluşturmasını önler. pH değeri 6,5 üzerinde olan süt dişlerimiz için sağlıklıdır. (Katkısız sütler)

Ne kadar doğal olursa o kadar sağlıklıdır.

Soda Dişlerimize Zarar Verir mi?

İçtiğiniz soda şekersiz ise içerisindeki minerallerden dolayı dişlerinize fayda vereceği anlamına gelmez. Asıl bakmanız gereken pH değeridir. Şekerli, aromalı ve yüksek asit oranına sahip sodalardan bahsetmiyorum. Sade, aromasız ve şekersiz soda. İçerisinde sadece karbondioksit gazı olan soda.
Eğer içtiğiniz maden sodasının pH değeri asit tarafında yüksek ise yani değer 5,5 pH ve altında ise dişleriniz için endişelenebilirsiniz.

Meyve Suları Dişlerimize Zarar Verir mi?

Meyve sularını kesinlikle evde taze sıkılmış ve marketten alınmış olarak ikiye ayırmak gerekir. Evde taze sıkılan meyve sularını konu edinmiyorum çünkü içlerindeki asit oranları belirli bir üretimden geçirilen meyve sularına göre çok iyi durumdadır. Ancak evde taze sıkılan meyve sularının da diş hassasiyeti yüksek olanlar için dikkatli kullanılması gerekebilir. En azından sulandırarak içmek daha iyidir.

Üretim aşamasından geçirilen meyve sularının (özellikle asit oranı yüksek olan meyve suları) büyük kısmı konsantre olduğu için dişlerimiz daha yüksek miktarlarda aside maruz kalır. Hazır meyve suyu aldığınızda yapmanız gereken en önemli şey onu su ile biraz seyreltmektir. En azından yarı yarıya su eklemek içlerindeki zararlı asit etkisini azaltacaktır.

Çay Dişlerimize Zarar Verir mi?

İçtiğimiz çayın dişlerimize ne kadar zarar vereceği kesinlikle nasıl bir çay içtiğimize bağlı.
Doğal olarak demlenmiş bir çayın pH değeri ortalama 5,5 üzerinde yer alır. Yani asit oranı dişlerimize zarar verecek seviyelerde değildir. Yeşil çay ile siyah çay karşılaştırıldığında ise yeşil çay kesinlikle siyah çaya göre daha faydalıdır. (şekersiz)

Ancak konu hazır satılan buzlu, şekerli ve gazlı çaylara geldiğinde durum farklıdır. Çoğu buzlu ve işlem görmüş çayın pH değeri 2,5 ila 3,5 arasındadır ki bu seviyeler pil asidi ve mide asidi ile sirke ve portakal suyu arasında kalan değerlerdir. Yani bir içeceğin faydalı mı yoksa zararlı mı olacağını belirleyen temel etken üzerinde ne tür bir içecek olduğu değil pH değeridir. Yani asit ve şeker oranıdır.

Kısa ve Önemli Notlar

Mutlaka asitli bir içecek veya meyve suyu içmeniz gerekiyorsa içeceği dişlerinizle doğrudan temastan koruyabilecek pipet kullanabilirsiniz. (bu sadece dişlerinizi korur, bedeniniz değil)

Asitli bir içecek içten hemen sonra dişlerinizi fırçalamayın. Bunu yaptığınızda dişlerinizi koruyacağınızı düşünebilirsiniz ancak aslında yaptığınız dişerlerinize büyük zarar verir. Çünkü içtiğiniz içeceklerin içerisindeki asit, diş minesini yumuşatır ve siz asitli içeceği içtikten hemen sonra dişlerinizi fırçalarsanız diş minelerinize zarar vermiş olursunuz.

Dişlerinizi en azından 30 dakika geçtikten sonra fırçaların. Bu daha güvenlidir.

Verilen bilgiler tanı ve tedavi amacı taşımaz. İçerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedaviye yönelik hiçbir işlemi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.


-Ya Hep Ya Hiç-

"Yayınlanan bazı yazıların kaynakları belirsiz, kaynak bilgisi olanlar lütfen iletin ekleyelim"


Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Sağlık” sayfasına dön