Akreplerde Algı Yeteneği

Cevap gönder


Bu soru spambotlar tarafından otomatik form gönderimlerini önlemek için sunulur.
İfadeler
:) :D :b :(( :oo :? :( :a :k :u :d :o :dus :uyku :op :gul :hipnoz :opucuk :seytani :selam :dil :hayir :pufff :gozkirp
Daha fazla ifade görüntüle

BBCode AÇIK
[img] KAPALI
[flash] KAPALI
[url] AÇIK
İfadeler AÇIK

Başlık incelemesi
   

Geniş görünüm Başlık incelemesi: Akreplerde Algı Yeteneği

Re:

gönderen safkan_akrep » Sal 24 Ağu, 18:08

alperen61 yazdı:İnsanlar arasında sıkça tabir edilen ''Altıncı His'' olgusu akreplerin algılama yetenelkerinin isimlendirilmiş halidir. Akreplerin hisleri odaklandıkları herşeyin geleceği hakkında ona bilgiler verir. Bu hisler öylesine keskindir ki bazen etrafındaki insanları bile etkileyecek kahince idaalar ortaya koyar ve çoğu zaman da haklı çıkar. Nasıl bir Akrep avını yakalayınca onu sindirmekten haz duyar, Akrep burcundan olanlarda idda ettikleri gelecekle ilgili tahminlerinin doğruluğundan engin bir haz duyar ki bu da bizim egolarımızdandır...
Akreplerdeki algılama gücü, akrep burcu insanlarda Altıncı His olarak ortaya çıkıyor galiba. Ve buna katılıyorum Akreplerde önsezi (ben buna kesinlikle kehanet yada geleceği görmek gibi bakmıyorum, sanırım çok iyi durum değerlendirmesi yapabilmeleri, hızlı düşünüp, çabuk kavrayabilmeleri, analiz yeteneklerinin güçlü olması ve tüm bunları akıllıca değerlendirip en doğru sonuca ulaşmaları) çok kuvvetlidir, o yüzden söyledikleri doğru çıkar veya henüz olmamış bir olaysa gelecekte gerçekleşir.

gönderen alperen61 » Cum 16 Mar, 20:34

İnsanlar arasında sıkça tabir edilen ''Altıncı His'' olgusu akreplerin algılama yetenelkerinin isimlendirilmiş halidir. Akreplerin hisleri odaklandıkları herşeyin geleceği hakkında ona bilgiler verir. Bu hisler öylesine keskindir ki bazen etrafındaki insanları bile etkileyecek kahince idaalar ortaya koyar ve çoğu zaman da haklı çıkar. Nasıl bir Akrep avını yakalayınca onu sindirmekten haz duyar, Akrep burcundan olanlarda idda ettikleri gelecekle ilgili tahminlerinin doğruluğundan engin bir haz duyar ki bu da bizim egolarımızdandır...

gönderen SİYAH_AKREP » Pzt 27 Kas, 20:36

Algılamanın da kendi içinde ayrımları vardır. İyi algılamak; ortaya algılanması için atılan bir balık yemini farkedebilmektir ve aranılan yem bu değilse bunun olmadığını anladığınızda yanlış yöne gidip vakit kaybetmenizi engeller. Belkide sizin yanlış algılamanızı isteyip algılamanızı sağlamaktı amaç...Biraz mecazi oldu ama anlatmaya çalıştıklarım:)

gönderen onurxt » Pzt 27 Kas, 18:46

Algılama hususundaki gücü Akrebi iyi bir avcı ustası yapıyor demekki.

gönderen SİYAH_AKREP » Pzt 27 Kas, 14:11

Akrep dikkatli, sese karşı duyarlı fakat sabırla avını bekleyebeilen bir hayvandır. Onun için ava çıkmak başlı başına bir süreçtir...Çok nadir hata yapar, kolay kamufle olur ve amacına hızla yaklaşır.

gönderen Armagedon » Cmt 10 Haz, 20:03

avcılar ustası akrep :) algılama gücü çok doğru aynı özellik insanındada var..

Akreplerde Algı Yeteneği

gönderen Yönetici » Cmt 10 Haz, 08:48

Çölde yaşayan kum akrepleri, küçük hayvanlar içinde en tehlikeli olanlardandır. Bu akrep türünün gözleri hemen hemen hiç görmez. Buna rağmen geceleri avlarının yerini büyük bir ustalıkla belirleyebilirler. Peki bu şaşırtıcı olay nasıl gerçekleşir?

Bu durum, akrebin sekiz ayağında da bulunan yarık biçimindeki mükemmel algılayıcılarla ilgilidir. Bu algılayıcılar, milimetrenin milyonda birinden daha küçük titreşimlere yol açan hareketleri bile belirleyebilecek kadar hassastırlar.

Akrebin yakınlarında bir yere bir kelebeğin konduğunu düşünelim. Yere konan kelebek yerde iki tip titreşim dalgası oluşturur. Birincisi saniyede 150 metre hızla ilerleyen hacim dalgalarıdır. İkincisi ise yüzeye paralel olarak saniyede 50 metre hızla yayılan "Rayleigh" denilen dalgalardır. Ava olan mesafe, bu iki dalganın akrebe ulaşma süreleri arasındaki fark tespit edilerek belirlenir.

Avın ne kadar uzakta olduğunu bilmek elbette tam bir tesbit anlamına gelmez. Bu nedenle hedefin hangi yönde olduğunun bilinmesi de şarttır.

Çöl akrebi milyonlarca yıldır kum üzerindeki en ufak titreşimleri dahi algılayabilecek hassasiyette sistemlere sahiptir. İnsanlar ise uzun yıllar içinde bilim alanında edindikleri birikimler sonucunda titreşim sensörleri yapabilmişlerdir.


Akrebin bacakları yaklaşık 5 cm. çaplı bir daire üzerinde yere basar. Dolayısıyla avın yaydığı Rayleigh dalgasının akrebin ava en yakın bacağına ulaşmasıyla, en uzaktaki algılayıcıya varması arasında 5 milisaniye (saniyenin iki yüzde biri) kadar bir fark olur. Algılayıcılardan biri, Rayleigh dalgasını belirlediğinde, sinir hücreleri akrebin sinir sistemi merkezine bir sinyal yollar. Bu uyarıcı sinyal, karşı taraftaki üç ayaktan gecikmiş olarak gelen dalgaları algılayan sinire de ulaştırılır. Ancak bu üç bacaktan gelen sinyaller bastırılarak sinir sistemi merkezine anında ulaştırılmaz.

Böylece her defasında erken gelen sinyale kaynak oluşturan ayak ile diğer taraftaki üç ayağın konumu değerlendirmeye alınır. Bu konumsal değerlendirmeyle dalganın kaynağının yönü belirlenir.

Eğer uyarıcı sinyal ile baskılanan sinyallerin ayaktaki algılayıcılara ulaşması arasındaki fark saniyenin beş yüzde biri kadarsa, sinir sistemi merkezi her iki sinyali de gecikmesiz olarak aynı anda algılar. Bu ise akrep için, harekete geçme ve "saldırı için mükemmel tasarlanmış silahlarını kullan" anlamına gelir.

Resim

1-CİĞERLER
Akreplerin karınlarında sekiz adet nefes deliği bulunur. Bunlardan sadece biri açık olsa bile akrep hiç zorlanmadan nefes almaya devam eder. Güçlü ciğerleri sayesinde iki gün suyun altında rahatlıkla kalabilir.
2- GÜÇLÜ ZIRH
Vücudunu bir zırh gibi saran kabuğu, onu yalnız düşmanlarından değil, radyasyondan bile koruyacak kadar dirençlidir. İnsan vücudunun radyasyona direnci 600 rads dolayındadır. Oysa akreplerde bu direnç 40.000 ile 150.000 rads'a kadar yükselir.
3- ZEHİRLİ MIZRAK
Akreplerin bazen insanı bile öldürecek derecede olan kuvvetli zehirleri vücutlarının arka tarafında bulunan mızrakları vasıtasıyla düşmanlara aktarılır.
4- KISKAÇLAR
Akrebin kıskaçlarının görevi, kurbanlarını iğnesiyle sokmadan önce etkisiz hale getirmektir. Ayrıca kıskaçlar vasıtasıyla kumu kazıp yer altına gizlenebilirler.
5- BEYİN
Akrep başından kuyruğuna kadar uzanan 15 sinir düğümünden oluşan bir beyin yapısına sahiptir. Beynin bu yapısı hayvanın süratli karar alma, refleks ve gerekli emirlerin organlara ulaştırılması için büyük bir avantaj sağlar.
6- AYAKLAR
Ayaklarındaki alıcılar hayvanın her türlü hareketi, sesi ve titreşimi algılamasını sağlamaktadır. Bu alıcılar o kadar hassastır ki, akrep, yakınındaki bir canlının kumda oluşturduğu titreşimleri, saniyenin 1/1000'i kadar olağanüstü bir sürede algılayabilir.

Ayaklardan gelen sinyalleri işlemden geçiren 8 sinir hücresi adeta bir komite gibi toplanıp, her defasında avın yönünü ortak bir kararla belirlemektedir.

Bu belirleme nasıl gerçekleşmektedir? Bunun için sinir hücreleri her seferinde bir toplantı yapmakta, verileri belirlemekte ve sonuca mı ulaşmaktadırlar?

Böyle bir toplantının olmadığı, sinir hücrelerinin sadece protein, yağ ve sudan oluşan varlıklar olduğu, bir akla ve şuura sahip olmadıkları açıktır.

Bu mekanizma milyonlarca yıldan beri, yaşamış her akrepte aynıdır.

Başa dön