Kaygıdan Kurtulmanın Yolları-2

Cevap gönder


Bu soru spambotlar tarafından otomatik form gönderimlerini önlemek için sunulur.
İfadeler
:) :D :b :(( :oo :? :( :a :k :u :d :o :dus :uyku :op :gul :hipnoz :opucuk :seytani :selam :dil :hayir :pufff :gozkirp
Daha fazla ifade görüntüle

BBCode AÇIK
[img] KAPALI
[flash] KAPALI
[url] AÇIK
İfadeler AÇIK

Başlık incelemesi
   

Geniş görünüm Başlık incelemesi: Kaygıdan Kurtulmanın Yolları-2

Kaygıdan Kurtulmanın Yolları-2

gönderen onurxt » Pzt 09 Eki, 23:56

Kaygıdan Kurtulmanın Yolları-2

A- Mutlu olmasını engeller;
Kaygılar içinde yaşayan bir insan bugünden ve yarından ümidini kesmiştir ve mutlu olmak için bir sebep bulamaz. Her olay, durum ve eylemin olumsuz yönlerini bulmaya çalışarak; bir olumsuzluk bulamadığında kendisi üreterek mutsuz olma yolunda çaba harcarlar.
Mutlu olmak için illa büyük şeylerin olması gerekmez. İnsan başını gökyüzüne kaldırarak bile mutlu olmak için kocaman bir mavilik bulabilir. ÖSS ve üniversite hayatın tümü değildir, yaşamın bir kesitidir. Ömür boyunca zehir olmuş bir ya da daha fazla yılı hatırlamaktan dahi kaçınmaktansa, düşündüğünde zorluğuna rağmen mutlu olmayı ihmal etmediğin bir hazırlık yılını yaşamış olmak size gurur verecektir.

B- Fiziksel rahatsızlıklara sebep olur;
Hastalıkların birçoğunun sebebi psikolojiktir ve stresten, kaygıdan kaynaklanır. Özellikle baş ve mide ağrıları olarak karşımıza çıkan ve fizyolojik bir kaynaktan ziyade psikolojik temelli olan rahatsızlıklardır.
Sınava hazırlanırken veya sınav sırasında, aşırı kaygıdan baş dönmeleri, bulantı, kusma, baş ve mide ağrıları oluşabilir. Bunu engellemek sizin elinizdedir; çünkü kaygılarınızla o rahatsızlıkları siz davet ettiniz.
O halde kaygınıza “Dur!” diyerek, sağlıklı yaşamak sizin elinizde. Bedensel ve ruhsal açıdan sağlıklı olan insanın da önünde hiçbir kimse veya olay “Dur!” diyemez. Kaygı olmadan yollar açıktır, yeter ki siz geçmek isteyin.

C- Çevresindeki insanları uzaklaştırır;
Kaçınız sürekli mızmızlık eden ya da “acaba”larla konuşan bir insanın yanında kalmak istersiniz? Peki ya siz mızmızlık ediyorsanız, başkalarının sizin çevrenizden uzaklaşmasını doğal karşılarsınız sanırım.
Kaygılı insan, çevresindekilerin de ruhuna evham düşürmeyi ve onları da tedirgin etmeyi kolayca başarabilir. Kendi kaygılarını ve düşünce sistemini karşısındakine aşıladığında o insanın bundan kurtulması, ancak o kişiden uzaklaşmasına bağlıdır.
Bu sebepten kaygılı insanların çevresinde az kimse, bazen de hiç kimse yoktur. Üniversite sınavını kazanıp kazanamama kaygısı yaşayan insanlar da, bir müddet sonra olumsuzluklarını karşılarındakilere de yansıtmaya başlarlar. Kendileri gibi o kapıdan girmeyi ümit eden yüreklere de zehir akıtmaya başladıklarından, çevrelerindeki insanlar yavaş yavaş onlardan uzaklaşmaya başlarlar.
Böylece ümit aşılayan insanların çevresi kalabalıklaşırken, kaygı aşılayanların elinde zehirli şırıngaları dolu kalır. Umudunu ve azmini yitirmeden, sabırla yolunda ilerleyenler, ideallerine ulaşmakla ödüllendirilirler.



D- Olumsuz bütün duyguları üzerinde toplar;
Kaygı öyle bir mıknatıstır ki, kin, nefret, ümitsizlik, sevgisizlik, kıskançlık gibi duyguları kendine çeker. Kaygı taşıyan bir insan bir müddet sonra bu duyguları hissetmeye başlar. Deneme sınavında kendinden daha iyi not alana, daha hızlı soru çözene, kaygı duymayan adaylara bu duygularını yansıtmaya başlar.
Kaygının doğurduğu diğer olumsuz duygular da, adayın sınava girmeden önce çalışma hevesini kırar, soru çözme isteğini yok eder, kazanamayacağı düşüncesini kabullendirir, hayata küstürür.
Hayır! Kaygıyı ortaya çıkaran sizsiniz; öyleyse onu yok etmek de sizin elinizde. Zihninize hakim olmasına siz izin verdiğiniz gibi, onu zihninizden atmak da başarabileceğiniz bir zaferdir.
Hadi! Kaygı taşlarını atın cebinizden, dökün üzerinizden ve açın yolunuzu: Sizi bekleyen bir üniversite var!

Kaygıdan Kurtulma Yolları;
Kaygıları ortaya çıkaran kişinin, onu yok etmeye de gücü vardır; yeter ki gerçekten o kaygıdan kurtulmak istesin.
Bunun için de, şu aşamaları gerçekleştirmesi gerekir;
1. Kaygıdan kurtulmak istediğine karar ver,
2. Kaygının nedenlerini belirle,
3. Kaygının büyüklüğünü ölç,
4. Kaygıdan kurtulmak için olumlu düşünmeye başla,
5. Kaygı zihnine hakim olmaya başladığında onu durdur,
6. Kaygının yapmana izin vermediği şeyleri yapmaya başla,
7. Kaygıdan kurtulup kurtulmadığını kontrol et,
8. Henüz kurtulmamışsan, hatanı tespit et ve düzelt,
9. Kaygısız günlerini değerlendir.

Bunlar birbirinin içine girebilen, aynı zamanda ya da birbirinden önce yapılabilecek aşamalardır.

Kaygıları Sil, Ümitle Yaşa

Başa dön