KÖPEK BALIKLARI

köpek balıkları, köpek balıkları belgeseli, köpek balıkları sınıfları, köpek balığı alt sınıfları

Kategoriler Dışındaki Genel Konularla İlgili Araştırma Yazıları.
Sun's GirL

KÖPEK BALIKLARI

Okunmamış mesaj gönderen Sun's GirL » Çrş 28 Kas, 12:11

KÖPEK BALIKLARI
Resim

Köpekbalığı, kıkırdaklı balıklar (Chondrichthyes) sınıfının Elasmobranchii alt sınıfını oluşturan iki üst takımdan biri olan Selachimorpha (diğeri, Batoidea) içinde sınıflanan canlı türlerinin ortak adıdır.


SINIFLAMA

Günümüzde varlığını sürdürmekte olan yaklaşık 360 köpek balığı türü bulunmaktadır ve bunlar sekiz takımda sınıflanmaktadır. Köpek balıkları (Selachimorpha) üst takımının kıkırdaklı balıklar (Chondrichthyes) sınıfı içindeki yeri ve içerdiği takımlar aşağıda sunulmuştur:

Sınıf: Chondrichthyes - Kıkırdaklı balıklar

Alt sınıf: Elasmobranchii

Üst takım: Batoidea - Vatozlar ve tırpana balıkları

Üst takım: Selachimorpha - Köpek balıkları

Takım: Carcharhiniformes

Takım: Heterodontiformes

Takım: Hexanchiformes

Takım: Lamniformes

Takım: Orectolobiformes

Takım: Pristiophoriformes

Takım: Squaliformes

Takım: Squatiniformes

Takım: Xenacanthida

Alt sınıf: Holocephali (soyu tükenmiş)

Bazı ülkelerde canavar balık ismiyle nitelendirilir. İnsan eti dahil her eti yerler.Dişiler doğum yaptıktan sonra yavrularından ayrılırlar ve tekrar
başka bir erkek köpekbalığıyla ilişkiye girerler.



Resim




Sun's GirL

Köpek Balığı Türleri

Okunmamış mesaj gönderen Sun's GirL » Çrş 28 Kas, 12:17

Köpek Balığı Türleri

Bu avcı yaratıklar çocuklar gibi yetişkinleri de büyülemektedir. Köpekbalıkları gezegenimiz üzerinde en kuvvetli çeneye sahip canlılardır.
Diğer hayvanlardan farklı olarak hem üst hem de alt çenelerini hareket ettirebilmektedirler. Köpek balığı önce alt çenesiyle ısırır sonra üst çenesiyle koparırlar. Avını parçalamak için kafasını aşağı yukarı hareket ettirirler.

Köpekbalıkları sekiz ana gruba ayrılırlar. Sınıflandırma, ortak özellikleri, vücut ve burun şekilleri, solungaç şekilleri, ağzın vücuttaki yeri, anal solungaç ve sırt solungaçların bulunup bulunmamasına göre yapılmaktadır. Sekiz grup kendi içinde de 34 familya ve 350den fazla türü vardır.

İşte size en çok bilinen köpekbalığı cinsleri:

Resim
1- Şişen Köpekbalığı (Swell Shark): Yaklaşık 1 metre uzunluğunda olan bu cins köpekbalıkları daha çok Kaliforniya ve Şili kıyılarında bulunur. Gece aktif haldedirler. Tehlikeyi sezdikleri zaman vücutlarını U şeklinde kıvırırlar ve su yutarak hacimlerini iki katına çıkarırlar. Böylece avcıların kendilerini yakalayıp çekmelerini zorlaştırmış olurlar.

Resim
2- Kaplan Köpekbalığı (Tiger Shark): Kaplan köpekbalıklarının tıknaz ve silindir şeklinde görünümleri vardır ve yaklaşık 3.5 metre uzunluğundadır. Tek başına yaşarlar ve bir çok deniz hayvanlarını avlarlar. Hatta diğer köpekbalığı cinslerine ve insanlara da saldırırlar. İsmini, sırtındaki koyu renkli şeritlerinden almıştır. Yaşlandıkça bu şeritler kaybolmaktadır.

Resim
3- Sapan Köpekbalığı ( Thresher Shark): Sapan Köpekbalığı, ismini çiftçilerin kullandığı sapana benzer uzun kuyruğundan almıştır. Avını sersemletmek için kullanır. Birçok köpek balığı gibi, sapan köpekbalığı da 14 yılda olgunlaşır. Tropikal okyanuslarda bulunur ve göç etmektedirler.

Resim
4- Balina Köpekbalığı ( Whale Shark): Balina köpekbalığı en büyük deniz canlısıdır. Yaklaşık 18 metre boyundadır ve ortalama 20 ton ağırlığındadır. Dama tahtasına benzeyen, benekli derisi vardır. Su içindeki mikroskobik organizmalarla beslenmektedir.

Resim
5- Zebra Köpekbalığı (Zebra Shark): Leopar köpekbalığı olarak da bilinir. Bu küçük tropikal köpek balığı genelde mercan kayalıklarında bulunur. 1 metreye kadar büyüyebilmektedirler. Genç zebra köpekbalıklarının sarı şeritleri bulunur; yetişkinlerin ise kahverengi rengindedir. Diğer köpekbalıklarından farklı olarak, solungaçları vasıtasıyla suyu içlerine çekerler ve sürekli olarak yüzmezler.

Resim
6- Wobbegong Köpekbalığı (Wobbegong): İsmi gibi kendisinin de ilginç bir görünümü vardır. Vücudunda koyu renkte işaretler vardır ve çevreyle uyum sağlar. Yaklaşık 3 metre boyundadır. Avustralya ve Endonezya sularında bulunur.

Resim
7- Güneşlenen Köpekbalığı (Basking Shark): Balina köpekbalıklarından sonra ikinci en büyük deniz canlısıdır. 15 metre uzunluğundadır. Su yutarak, su içindeki mikroskobik canlılarla beslenmektedir. Zararsız bir cinstir.

Resim
8- Siyahuçlu Kayalık Köpekbalığı (Blacktip Reef Shark): Pasifik ve Hint Okyanus’da kayalıklara yakın sığ sularda bulunur. Yaklaşık 2 metre boyundadır. Göğüs ve sırt kanatçıkları siyah uçludur. Küçük balıkları avlarlar, fakat insanlara da yanlışlıkla saldırabilirler.

Resim
9- Mavi Köpekbalığı (Blue Shark): Üstü koyu mavi karın kısmı beyazdır. Mavi köpekbalıkları su üstü avcılarıdır. Canlı balıkları avladıkları gibi, ölmüş balinaları da yerler. Göç ederken çok uzun mesafeleri kat ederler, Güney Amerika’dan ABD’nin kuzey kıyılarına kadar yüzerler. 2-2.5 metre boyları vardır. Sürü halinde bulunurlar.

Resim
10- Boğa Köpekbalığı (Bull Shark): Ilık, sığ sularda yaşarlar. Boğa köpekbalıkları en çok insana saldıran cinstir. Diğer köpekbalıklarından farklı yönleri de vardır. Tuzsuz sularda, göl ve nehirlerde de yaşayabilmektedirler. Avına saldırmadan önce uzun, geniş burunlarını avına sürterler.

Resim
11- Çekiç Başlı Köpekbalığı (Hammerhead): İsmine uygun olarak geniş düz T-şeklinde çekice benzer başı vardır. Her iki tarafında bir göz ve burun deliği vardır. Yüzerken önünü görmek için başını sağa sola sallayarak yüzerler. 5.5 metre boyundadır ve okyanuslarda bulunur.

Resim
12- Boynuzlu Köpekbalığı (Horn Shark): Kanatlarında geniş çıkıntılar vardır. Boynuzlu köpekbalığı denizin dibinde yaşar. Bazen karın kanatçıklarını kayalara sürterler. Mağara veya resiflerde gizlenerek avlarına pusu kurarlar. Yaklaşık 1 metre boyları vardır.

Resim
13- Galapagos Köpekbalığı (Galapagos Shark): Torpedo şeklindeki bu büyük balıkları okyanus adalarında bulunur. Tehlike anında arka taraflarını kavislendirip göğüs kanatlarını kısarlar. Bu işe yaramazsa saldırgana hücum ederler. Yaklaşık 4 metre boyları vardır.

Resim
14- Büyük Beyaz Köpekbalığı (Great White): Büyük beyaz köpekbalığı dünyanın en büyük yırtıcı ve saldırgan hayvanıdır. Vahşi ve saldırganlığı ile bilinen bir avcıdır. 6.5 metre boyundadır. Diğer köpekbalıklarını, yunusları, fokları, deniz kaplumbağaları, deniz kuşlarını ve evet, insanları yerler. Tropikal ve ılıman okyanuslarda yaşarlar.

Resim
15- Limon Köpekbalığı (Lemon Shark): Limon köpekbalığı bilim adamları tarafından en çok incelenen cinsidir. Sarı-kahverengi arasında (limon renginde) ve 3 metre boyunda olurlar. Limon köpekbalıkları Atlantik kıyılarında, Kuzey ve Güney Amerika’da bulunur.

Resim
16- Mako Köpekbalığı (Mako Shark): İki cins mako köpekbalığı vardır. Kısa kanatlı makolar en çok bilinendir ve balıkçılar tarafından en çok görülendir. Saatte yaklaşık 100 km hızları ve suyun üstünde uçmaları ile meşhurlardır.

Resim
17- Nurse Köpekbalığı (Nurse Shark): Nurse köpekbalığı Pasifik ve Atlantik okyanusunda astropikal sularda bulunurlar. Deniz dibinde ve gece aktif olurlar. Kabuklu, yumuşakçalar ve diğer balıklarla beslenirler. İlginç ağız yapıları vardır- gözden oldukça uzakta ve burunun önünde. Okyanus dibini taramada kullanırlar. 4.5 metre boyları vardır.

Resim
18- Tazı köpekbalığı (Smoothhound Shark): Bu cins köpekbalıkları Kaliforniya ve Meksika kıyılarında bulunur. Kum köpekbalığı veya çamur köpekbalığı olarak da bilinirler. Yaklaşık 1 metre boyları vardır. Üst kısımları kırmızı-kahverengi ve alt kısımları gümüş rengindedir. Yengeçler başta gelen yiyecekleridir.

Sun's GirL

Büyük Beyaz Köpek Balığı

Okunmamış mesaj gönderen Sun's GirL » Çrş 28 Kas, 12:21

BÜYÜK BEYAZ KÖPEK BALIĞI (Carcharodon carcharias)

Lamnidae familyasından bir köpek balığı türü. Boyu 7 metreye ağırlığı 1.7 tona kadar ulaşabilen bu köpekbalığı, bütün dünyadaki ılıman sularda, dolayısı ile Türkiye'nin Akdeniz, Ege ve Marmara[kaynak belirtilmeli] kıyılarında bulunur. Türkiye'de gerçek adı olan Harharyas, Rum kökenli balıkçılardan kalan bir kelimedir, balığın latince adından türetilmiştir. Bir çok insan, Türkiye'de bu balığın var olmadığını düşünse de, bilimsel gerçekler ve yaşanmışlıklar bu iddianın tam tersini anlatmaktadır. Özellikle 1960-1985 yılları arasında, oldukça fazla sayıda Türk karasularında görülen bu balığın İstanbul Boğazı'ndaki Orkinos dalyanlarına bile girdiği birçok fotoğraf ile belgelenmiştir.

Marmara Denizi'de 1985 yılından itibaren Orkinosların kaybolması ile bu balık Marmara sularında görülmemeye başlamıştır. Harharyas, özellikle antik dönem Akdeniz'inde çok bilinir ve Büyük Lamia Canavarı diye anılırdı.

Sanılanın aksine, Türkiye'de bugüne kadar kayıtlara geçmiş iki köpek balığı saldırısı vakası olmuştur, her iki vakada da saldırganın bir Büyük Beyaz Köpekbalığı olma ihtimali yüksektir, zira Türkiye karasularında, bu balıktan başka kıyıya sokulan büyük köpekbalığı cinsi yoktur.

Bahsedilen köpekbalığı saldırılarından birincisi, Antalya Konya altı Plajı'nda 1960'li yıllarda yaşanmıştır. Saldırıya uğrayan kişi, görgü tanıklarının ifadesine göre Konyaaltı plajında alargada bağlı duran bi Türk savaş gemisinden bir erdir. (Kaynak: Fikriye Şekerci)Bu saldırıda o dönem deniz kıyısında bulunan şehir mezbahasının büyük etkisi olduğu iddia edilir.

İkinci vaka ise sebebi hiçbir zaman tam olarak çözülemeyen İstanbul Tuzla'da Dr. Güngör Güven'in zıpkınlı balık avı yaparken maruz kaldığı meşhur olaydır, çoğu kez balıkçıların dinamit kullanımı yüzünden olduğu iddia edilen vaka, görgü tanıklarının iddialarına göre bir köpekbalığı olasılıkla o dönem Marmara'nın yerli balıklarından sayılan harharyas saldırısıdır.

Köpekbalığının özellikleri ;

Köpekbalıklarının kemikleri yoktur.İskeletleri kıkırdak adı verilen (insanlarında burun ve kulak gibi organlarında bulunur) bir maddeden oluşur. Okyanuslarda yaşarlar. Bu balıkların diğer önemli özellikleri ise sert ve dişe benzer pullara sahip olmaları ve yüzme keselerinin bulunmayışıdır. Yüzme keseleri olmağı için hareketsiz kaldıkları zaman suda sabit kalamaz ve hemen zemine düşerler bu yüzden de sürekli hareket halindedirler. Köpekbalıkları küçük balıklarla beslenirler ve sürekli hareket halindedirler bu yüzden uyumazlar.

Bu yüzdende eğitilmeleri imkansızdır. İnsanlara saldırma nedenleri; insanın su içerisinde fok a benzemesi olduğu düşünülmektedir. Çünkü köpekbalıkları insan etinden hoşlanmazlar. Güçlü çeneleri sayesinde avını kolayca parçalaya bilirler. Ve diş yapıları testere gibidir.Isırdıktan sonra alt çenesini yerinden çıkartarak avının kurtulma ihtimalini ortadan kaldırır.

Dişleri 4 sıradan oluşur böylece dişleri kırılsa veya avının üstünde kalsa bile diğer dişleri devreye girer.


Resim

Kullanıcı avatarı
gnc_scrp
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*
Mesajlar: 894
Yaş: 45
Kayıt: Sal 05 Ara, 17:30

Okunmamış mesaj gönderen gnc_scrp » Çrş 28 Kas, 12:29

eline sağlık :)

Sun's GirL

Okunmamış mesaj gönderen Sun's GirL » Çrş 28 Kas, 13:59

rica ederim :twisted:


Kullanıcı avatarı
turna
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*
Mesajlar: 1913
Yaş: 45
Kayıt: Çrş 24 Eki, 11:36

Okunmamış mesaj gönderen turna » Çrş 28 Kas, 14:05

Son resimdeki manzara süper o küçük balıkların yerinde olmak isterdim: )
''Her Sözümüz Dudaklarda Bir Gülüş Oldu, Dönme İhtimali Yok Artık... O GÜLÜŞLER DÜŞ OLDU''

İKİLİ DELİLİK
*Yılan*
*Yılan*
Mesajlar: 191
Yaş: 49
Kayıt: Cmt 20 Eki, 20:30

Okunmamış mesaj gönderen İKİLİ DELİLİK » Çrş 28 Kas, 15:50

Ben, o resmi çeken olmak isterdim...
Teşekkür ederim Sun's GirL.

Sun's GirL

Okunmamış mesaj gönderen Sun's GirL » Çrş 28 Kas, 15:58

rica ederim senin için özellikle araştırdım desem yeridin İKİLİ_DELİLİK..

İKİLİ DELİLİK
*Yılan*
*Yılan*
Mesajlar: 191
Yaş: 49
Kayıt: Cmt 20 Eki, 20:30

Okunmamış mesaj gönderen İKİLİ DELİLİK » Çrş 28 Kas, 16:34

Milyonlarca balık türü var ama benim en çok sevdiğim canlı.

Çok ince bir davranış, verdiğin emek ve zaman için çok teşekkür ederim Güneşin Kızı...

Sun's GirL

Okunmamış mesaj gönderen Sun's GirL » Çrş 28 Kas, 16:37

Rica ederim.başka bilgiler bulursam yine eklerim. emek zaman çaba
neye harcamıyoruz ki..

araştırmalar ön yargılarıda ortadan kaldırıyor. insanoğlu kendini aşan canlılardan korkmak yerine onları tanımayı denemeli.. ki öyle minik canlılar varki ne tehlikeliler. hayatta kalabilme mücadelesi büyük olanları yırtıcı , küçük olanları ise zehirli yapmış. doğa bu şekilde dengeyi sağlamış...

Kullanıcı avatarı
pempe
*GriAkrep*
*GriAkrep*
Mesajlar: 328
Yaş: 39
Kayıt: Cmt 19 May, 18:16

Okunmamış mesaj gönderen pempe » Çrş 28 Kas, 17:02

köpek balığının dişleri plastik gibi duruyor.....tesekkürler paylasımın içün
sakın üzmesin seni karşılıksız sevgiler.

yüreğine taş basarsın acılar birgün diner gider

gitsin aldırma yangınlarda söner

sakın bakma arkana KRALLAR önde gider

Sun's GirL

sshark köpek balığı

Okunmamış mesaj gönderen Sun's GirL » Çrş 28 Kas, 22:25

Resim


Cevapla

“Araştırma Genel Konular” sayfasına dön