AKVARYUM DÜNYASINA BAKIŞ

Kategoriler Dışındaki Genel Konularla İlgili Araştırma Yazıları.
Kullanıcı avatarı
gece_akrebi
Portal Yöneticisi
Portal Yöneticisi
Mesajlar: 5308
Yaş: 46
Kayıt: Pzt 17 Eki, 13:37

AKVARYUM DÜNYASINA BAKIŞ

Okunmamış mesaj gönderen gece_akrebi » Cum 27 Eki, 17:11

Resim AKVARYUM DÜNYASINA BAKIŞ

Burada tavsiye edeceklerimin sadece tavsiye olduğunu unutmayın ve aynı amaca ulaşmanın pekçok yolu olduğunuda göz ardı etmeyin.

Ilk önce Kendinize sorun;
*Gerçekten bir akvaryum kurmak istiyormusunuz?
*Yoksa bu gene o geçici heveslerinizden birimi?
*Ilk başlangıçta gereken alet edavatların hepsine para vermeye hazırmısınız?
*Ilk bir iki balığınız öldüğünde hemen bu hobinin size göre olmadiğina karar verebilirmisiniz?
*Akvaryumun içinde bakacağınız canlılara elinizden gelen en iyi bakımı ve sürekli ilgiyi vermeye hazırmısınız?

Aynı zamanda;
*Evinizde yaşayan, canlı bir tablo kurmak istiyormusunuz?
*Küçük büyük herkese doğa sevgisini aşılamak istiyormusunuz?
*Akvaryumdaki canlıların gelişmesine, çevreleri ve birbirleriyle olan ilişkileri gözlemlemeye hazırmısınız?
*Eğer uygun koşulları sağlarsanız, akvaryum canlılarının akvaryumlarınızda üremesine ve yavruların gelişmesini gözlemlemeye hazırmısınız?
*Okuldan, işten, toplantıdan, imtehandan çıkıp akvaryumunuzun karsısına oturup stresinizi atmaya hazırmısınız?

Akvaryum hobisi kanımca apartman bloklarına tıkılı kalmıs çogu insan icin ideal bir mesgaledir. Diger çogu apartmanlarda beslenen hayvanların (kedi, köpek, kus vs.) bakımından daha kolay ve masrafı azdır. Belki ilk baslangıçta almanız gereken alet edavat size pahalı gibi gelebilir, ama ilk akvaryumun kurulmasından sonra bir tek masraf balık yemi (bir kutu birsene civarinda kullanılır) vede aletlerin kullanacagı cuzzi miktarda elektiriktir. Veteriner masrafi yok, baliklar yürüyüse çikmak istemez, koltuklar kil tüy içinde kalmaz, akvaryumun karsısına oturunca bütün stresiniz uçup gider; daha ne istiyorsunuzki. Ciddi olmak gerekirse, gerçekten akvaryum hobisinin çekici tarafları çoktur ama bu daha çok bireysel zevke kalan bir olaydir.

Akvaryumunuzu alırken en önemli unsur takdir edersinizki akvaryumunuzun boyu ve seklidir. Akvaryumunuzu bir yatirim olarak düsünün, size seneler boyunca haz verecek evinizin bir parcası haline gelecektir. Ilk akvaryumunuzu yerinizin ve butcenizin elverdigince büyük almanızı tavsiye ederim. Tahmin ettiginizin tersine büyük akvaryumların bakımı, kücük akvaryumlardan daha kolaydır. Ayrica dekoratif gibi gozuken altıgen, sekizgen veya köseler için yapılmıs ücgen akvaryumlardan sakının. Bu tür akvaryumlar balık ve bitki beslemek acısından hiç yararlı degillerdir (guzel gozuktukleri muhakkak ama...), ve bakimlari standart dikdortgen akvaryumlardan daha zordur.

Akvaryumdan baska ikinci onemli parca ısıktır. Akvaryumun boyuna gore floresan lambali ısıklandırma en uygun ve sık rastlanandir. Isigin onemi çoktur, isiksiz bir akvaryum tekerleksiz bir arabaya benzer. Isıksız akvaryumlarda baliklarin renklerini goremezsiniz, bitkiler yasayamaz, hatta balıklar yemlerini bulmada bile zorluk ceker.

Akvaryum filtresi akvaryum suyunun kalitesini koruması acısından onemlidir. Piyasada pekcok marka ve cesit filtre bulunmaktadır. Akvaryumunuzun hacmine vede butcenize gore filtrenizin secimi size kalmıs. Yanlız dikkat! En pahalı filtre en iyi filtre demek degildir. Bakımı yapılan ucuz bir filtre, bakımı yapilmayan pahalı filtreden daha çok ise yarar.

Akvaryumlarımızda neredeyse binlerce tur balık barındırabiliriz, bunlardan bazıları soguk iklimlerden bazıları ise tropikal iklimlerden gelirler. Tropik iklim baliklari akvaryumlarında ısıtıci olmasini acil sekilde ısrar ederler. Öyleki eger akvaryumlarina isitici koymazsaniz protestoya baslar ve kısa zaman içinde soguktan ölerek size nasil rahatsiz olduklarini anlatmaya çalisirlar. Günümüzde akvaryum ısıtıcıları termostatlı yapılır ve akvaryumunuzu hangi ısıda tutmak istediginizi ayarladıktan sonra birtek yapmanız gereken arada bir (akvaryumunuza koyacagınız) termometreyi kontrol etmek olacaktır.

Akvaryumunuzu ne sekilde dekore edeceginiz size kalmıs ama akvaryumcularda isteyebileceginiz herseyi bulmaniz mümkündür. Dere kumu, bitkiler vs.

Akvaryumunuzu kalorifer yanina, pencere önüne ve ceryanda kalabilecegi yerlere koymayin. Kalorifer yaninda akvaryum fazla isinir, pencere önünde fazla günes isigindan akvaryumda asiri yosun (algae) olusur, ceryanda kalan akvaryumlarda isitici fazla mesai yapmak zorunda kalir. Ayrica akvaryuma kum ve su girince çok agir olacagını unutmayın, o antika sehpahaniz akvaryumun agirligini çekmiyebilir. Akvaryumlarınızı ya çok saglam yapılmıs mobilyaların uzerine (sadece akvaryum küçük ise) yada akvaryumlar için yapilmis özel dolaplarin üzerine koymalisiniz.

Akvaryumunuzu yerine yerlestirdikten sonra akvaryumun içine çok az bir miktar su koyup içini gazete kagıdı ile temizleyin. Akvaryum içi temizliginde hiçbir zaman deterjan gibi temizlik malzemeleri veya sıcak su kullanılmaz. Bu arada akvaryumunuza koyacaginiz kumu yikamaniz gerekir. Kumu yikarken küçük bir miktari bir kova veya legene koyup akan musluk altinda karistirin, tasan su temiz ve berrak aktigi zaman kumu akvaryumunuza koyun. Genelde akvaryumun kumu arka planda daha yüksek ve öne dogru meyilli sekilde konur. Böylece akvaryumlarda biriken bitki parçaciklari ve diger pislikler akvaryumun önünde toplanir ve temizlemesi kolaylasir. Akvaryumun dibine bütün kumu yaydiktan sonra yavas yavas akvaryumun suyunu doldurmaya basliyabilirsiniz. Kumun üzerine bir küçük tabak koyup suyu onun üstüne dogru bosaltirsaniz, hizla akan suyun kumu saga sola dagitmasini önlemis olursunuz. Akvaryum üçte bir doldugunda bitkilerinizi dikmenizin zamani gelmistir. Bitkiler genelde arkaplana ve yanlara dikilerek, ortada baliklarin rahat rahat yüzebilecegi bos bir alan birakilir. Bu arada filtrenizi ve isiticinizida yerlestirin, böylece eger arzu ediyorsaniz isiticinizi ve filtrenizi önüne dikeceginiz bitkilerin arkasina sakliyabilirsiniz ve böylece akvaryumunuz daha dogal bir görünüm kazanacaktir. Bitkileri yerlestirdikten sonra su seviyesini arttirabilirsiniz. Su tamamen dolduktan sonra isiticinizi ve filtrenizi çalistirin. Ilk baslarda su hafif bulanik gibi olabilir, endiselenmeyin. Sifirdan kurulan yeni akvaryumlar için tavsiyem, bir hafta kadar akvaryumun içine hiç balik koymamaniz. Bu sürede isiticinizin akvaryumu istenen isida tuttugu gözden gecirilir, sudaki bütün klor uçup gider. Böylece akvaryum klor temizleyici, su bu gibi sivi kimyasal maddeleri akvaryumunuza koymaniz gerekmez.

Akvaryum kurulduktan sonra sabirsizliga kapilmayin. Bir hafta sonra bir iki balik sonralarida yavas yavas üç dört gün ara ile diger istediginiz baliklari alin, boylece filtreniz yavas yavas artan görevini tam anlamiyla yapabilir. Baliklari akvaryumcudan getirdiginizde torbayi akvaryumunuzun içinde yüzdürün. Torbanin içindeki su isisi ile akvaryumun isisinin ayni oldugunda balik transferi islemine baslayabilirsiniz. Küçük bir su bardagi ile akvaryumdan torbanin içine bir bardak su ekleyin. Birkaç dakika sonra bir bardak su daha, ve bunu torbadaki su miktari bayagi artana kadar devam edin. Torba fazla doluyor gibi oldugunda torbadaki suyun yarisini musluktan asagi dökün. HIÇBIR ZAMAN TORBADAKI SUYU AKVARYUMUNUZA DÖKMEYIN! Böylece akvaryumcunun suyunda bulunabilecek hastaliklar akvaryumunuza giremez. Özellikle bu hobiye yeni basliyanlar akvaryumculardaki hasta baliklari farkedemiyeceginden bu çok daha önemli bir tedbirdir. Torbadaki suyun akvaryumunuzdaki ile ayni gibi olduguna kanaat getirdiginizde, baliklari kepçe ile yakalayip akvaryumunuza salin.

Iste bu kadar! Artık akvaryumunuzun karsisina koltuk çekerek baliklarinizi seyredebilirsiniz.

BAKIM

Akvaryumunuzdaki balıkları dogal olarak hergun beslemeniz gerekecek. Heryerdede duyup okuyacagınız gibi, buradada tekrar etmekte fayda görüyorum; beslerken balıklarınızın bes dakikada bitirebilecegi miktarda yemleyin. Fazlası yenmeyerek suyun kirlenmesine yol açabilir. Hatta ben bir adım öne giderek o bes dakikayi bir dakika olarak degistirmek istiyorum. Az miktarda sık sık beslenen balıklar, bir ögün çok fazla beslenen balıklardan daha saglıklı olurlar. Beslerken dikkat etmeniz gereken butun balıkların yemi yiyip yemedigi olmalıdır. Çekingen balıklar yem yemede diger girgin balıklardan etkilenerek aç kalabilirler. Eger boyle birsey farkederseniz, bu olayın onune gecmeniz gerekir. Tabii durumun akvaryumdan akvaryuma farklı olacagını takdir edersiniz, ama mesela aynı anda akvaryumun iki ayrı ucundan yemleme bu olayın çözümü olabilir.

Isıgı günde kaç saat açık tutmak istediginiz size kalmıs. Ancak eger akvaryumunuzu bitkilendirdiyseniz hergün düzenli olarak ısıgın belli saatlerde açık kalması gerekir. Tam olarak günde kaç saat ısıgın açık kalması gerektigi konusunda bir yorum getirmek istemiyorum nitekim aynı balıklar gibi çesitli bitkilerinde degisik gereksinimleri vardır.

Akvaryum bakiminin belkide en önemli kismi, aralikli su degisimi yapmaktir. Herkes kendi keyfine ve deneyimine dayanarak ortaya çesitli yüzdeler atiyor. Bende herkesten geri kalirmiyim hiç! Sahsen haftada yüzde 10 su degisimini tavsiye ederim. Eger her hafta su degistirmek istemiyorsaniz, her iki haftada bir yüzde 20 su degisimi, üç haftada bir yüzde 35 uygundur. Yüzde 10 gibi az miktarda su degistirdiginizde akvaryuma eklediginiz suyu direk olarak musluktan koyabilirsiniz. Birtek dikkat etmeniz gereken suyu akvaryuma eklerken direk olarak yeni suyu akvaryumdaki baliklarin üzerine dökmemeniz. Yüzde 20 ve üzeri su degisimi yapiyorsaniz, hiç degilse ekliyeceginiz suyun yarisinin iki gün dinlenmis olmasi gerekir. Yani suyu bir kovanin içinde iki gün bekletin, böylece sudaki klor uçup gider.

Filtre bakimida akvaryumunuzun sagligi açisindan önemlidir. Genelde her iki üç su degisiminde bir filtrenin içindeki malzemenin temizlenmesinde yarar vardir. Filtrenin içindeki sünger, yün, plastik ve seramik parçalarini akvaryumunuzdan çikardiginiz su ile çalkalayin. Piril piril olmasina gerek yok, zaten amaciniz fazla birikmis pislikleri buradan temizlemek ama ayni zamanda suyun temizligini yapan iyi bakterileri zedelememek. Iste bu nedenle hiçbir zaman filtrelerinizi musluk altinda temizlemeyin, öyle yaptiginiz halde filtreniz bir iki hafta iyi bakteriler filtrenin içine yerlesene kadar akvaryum suyunu temizleyemez.

Arada bir çürümüs bitki yapraklari görürseniz bunlari makas ile keserek akvaryumdan çikarin. Bu ayni zamanda ölen baliklar içinde geçerli. Eger bir baliginiz olurse görür görmez akvaryumunuzdan çikarin, böylece suyun kirlenmesini önlemis olursunuz.

BALIK SEÇİMİ

Akvaryumcularda yüzlerce çesit baliklar olmasina ragmen yeni basliyanlar için burada birkaç cins tavsiye edecegim. Diyelim akvaryumunuzu kurdunuz ve bir hafta kadar akvaryumun dinlenmesi için bekliyorsunuz, bu zaman istediginiz baliklar hakkinda arastirma yapip, istediginiz baliklarin bir listesini yapmaniz için ideal bir süredir. Bu listeyi diger akvaryumu olan arkadaslarinizin ve bunun gibi yazilardaki tavsiyelere göre yaparsaniz, hayal kirikligina ugramazsiniz.

Yeni baslıyanlar için en uygun balik guruplari Cyprinidler (Danio, Rasbora, Barb cesitleri), çöpçü baliklari ve canli doguranlardir. Butun cyprinidlerin ve çöpçülerin sürü baliklari olduklarini göz önüne almanizda yarar var. Hem bu baliklar 6 civari sürüler halinde daha rahat ve dogal hareket edecek hemde akvaryumunuz daha güzel görünecektir. Bu sahsi görüsüm bence dört bes cinsin küçük sürülerinin bulundugu bir akvaryum, ikiser taneden 10, 15 cinsin bulundugu bir akvaryumdan çok daha güzel ve ilginç gözükür, ve baliklar daha rahat ve saglikli olur.

Örnek vermek gerekirse tipik Cyprinidlerin arasinda Zebra Danio (Brachydanio rerio), Inci Danio (Brachydanio albolineatus), Leopar Danio (Brachydanio frankei), çesitli Rasboralar (Rasbora heteromorpha, Rasbora trilineata), Tetrazon (Capoeta veya Barbus tetrazona) (fakat dikkat bu balik en az 8 taneli sürüler halinde alinmalidir, aksi takdirde diger baliklari rahatsiz eder) ve diger Puntius, Barbus ve Copoeta çesitleri.

Çöpçüler (Corydoras cinsleri) ilk akvaryum için dayanikli baliklardir.

Diger iki guruptan sonra tavsiye edebilecegim baliklar canli doguranlar diye adlandirdigimiz türlerdir. Bu baliklara 'Canli Doguranlar' denilmesinin nedeni, diger bütün baliklarin aksine yumurtalarinin anne karninda döllenmesi ve yavrularin yumurtadan annenin karninin içinde çikmasidir. Genelde bu baliklarin herkes tarafindan yeni basliyanlar için ideal olduklari soylense bile (buna bende dahilim) bazi problemler olabilir. Canli doguranlar ucuz, çok renkli olduklarindan genelde ilk basliyanlara en çok satilan baliklardandir, fakat seneler boyu süren yogun üretim sonucu malesef günümüzde canli doguranlar eskiden oldugu gibi çok dayanikli ve uzun ömürlü degillerdir. Yinede Lepistes (Poecilia reticulata) ve Plati (Xiphophorus maculatus ve Xiphophorus variatus) iyi ilk seçimdir. Kiliçkuyruk (Xiphophorus helleri) genelde erkekler arasi kavgalardan dolayi ya tek erkek yada üçten fazla erkek olarak akvaryumda beslenmelidir. Sahsen Moli'leri (Poecilia sphenops) biraz hassas buluyor ve yeni baslayanlarin bu cinsten almadan önce en az 6 ay tecrübeniz olmasinda yarar görüyorum.

DIKKAT!

Su ile elektirigin ne kadar tehlikeli bir kombinasyon oldugunu hepimiz biliyoruz. Bu yüzden lütfen akvaryumunuzun içine elinizi sokmaniz gerektiginde, bütün akvaryumun içindeki elektirikli aletlerin (isitici, filtre gibi) fisini çekiniz.


bir yanımız ölüm bir yanımız düğün...


Kullanıcı avatarı
onurxt
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*
Mesajlar: 3446
Yaş: 45
Kayıt: Pzr 30 Eki, 23:42

Okunmamış mesaj gönderen onurxt » Cum 27 Eki, 22:43

Ben muhabbet kuşu besliyorum. Çok ama çok tatlılar. Hele sabah uyandığımda ötüşleri yok mu, çok güzel.
Rahman Rahim olan Allah'ın adıyla

1. Asra andolsun;
2. Gerçekten insan, ziyandadır.
3. Ancak iman edip salih amellerde bulunanlar, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka. (ASR SURESİ)

Kullanıcı avatarı
heaven
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*
Mesajlar: 2192
Yaş: 43
Kayıt: Cmt 29 Eki, 16:23

Okunmamış mesaj gönderen heaven » Cmt 28 Eki, 11:44

ben akvaryum sevmiyorum... neden bilmiyorum ama balıkların guluk guluk diye ordan oyara dolanmaları sinirimi bozuyo, kuş beslemeyi de sevmiyorum... :))) biraz enteresan biriyim sanırım... ama köpek, kedi gibi büyük hayvanları beslemek daha hoşuma gidiyor... Ayrıca piton ve timsah beslemeyi çok istiyorum ama bilmiyorum o cesarete sahip olabilir miyim? : )))
Ben gelmedim davi için,
Benim işim sevi için,
Dostun evi gönüllerdir,
Gönüller yapmaya geldim...

Kullanıcı avatarı
onurxt
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*
Mesajlar: 3446
Yaş: 45
Kayıt: Pzr 30 Eki, 23:42

Okunmamış mesaj gönderen onurxt » Cmt 28 Eki, 21:22

Piton evde pek te sevimli dururdu hani. :?
Rahman Rahim olan Allah'ın adıyla

1. Asra andolsun;
2. Gerçekten insan, ziyandadır.
3. Ancak iman edip salih amellerde bulunanlar, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka. (ASR SURESİ)

Kullanıcı avatarı
heaven
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*
Mesajlar: 2192
Yaş: 43
Kayıt: Cmt 29 Eki, 16:23

Okunmamış mesaj gönderen heaven » Pzr 29 Eki, 21:01

Piton evde pek te sevimli dururdu hani.
bencede...: )))
Ben gelmedim davi için,
Benim işim sevi için,
Dostun evi gönüllerdir,
Gönüller yapmaya geldim...


Cevapla

“Araştırma Genel Konular” sayfasına dön