MEKSİKA'DA OSMANLI SAAT KULESİ

meksikada osmanlı saat kulesi

Kategoriler Dışındaki Genel Konularla İlgili Araştırma Yazıları.
dandiksey

MEKSİKA'DA OSMANLI SAAT KULESİ

Okunmamış mesaj gönderen dandiksey » Sal 04 Eyl, 16:19

Resim

MEKSİKA'DA OSMANLI SAAT KULESİ

Yıl 1909. İstanbul'dan binlerce kilometre uzaktaki Aztekler'in yurdu, yakın zamanda çalkantılı bir devrime sahne olmuş ve ülke dökülen onca kanın ardından kısmen de olsa istikrarlı bir siyasal düzene geçmiştir. Emiliano Zapata ve Pancho Villa adlı iki halk kahramanının ünlerinin yavaş yavaş
yayıldığı bu dönemde, Sultan Reşad Meksika'ya bir selam göndermek gerektiğini düşünür. Ardından da saraya bağlı mühendis grubuna "Meksika halkı ile Osmanlı halkının dostluğunu simgeleyecek kalıcı bir armağan hazırlamaları" yönünde talimat verir. Mühendisler de bu emir üzerine, birkaç aylık bir çalışmanın ardından, çağdaş Osmanlı mimarisinin esintilerini taşıyan, eski Türkçe kadranlı ve dış yüzeyi İznik çinileriyle kaplı bir kent saati imal ederler.

Resim

Mexico City kentinin en işlek caddelerinden birinde, gövdesi İznik çinileriyle kaplı zarif bir saat kulesi yükseliyor. Bu anıtın üzerinde yer alan plaket ise Türk toplumu olarak "özgüven duygusu" açısından nereden nereye geldiğimizin acıklı bir kanıtını oluşturuyor.

" La Colona Otomana a Mexico. Septembre de 1910."

(Osmanlı Devleti'nden Meksika'ya. Eylül 1910)

Resim

Bolivar Caddesi'nin tam kavşak noktasında Meksika’lılara 97 yıldır zamanı gösteren Osmanlı saatinin mekanizması tıkır tıkır işliyor. Ancak, aynı şeyi anıtı kaplayan İznik çinileri için söyleyebilmek mümkün değil. Çiniler, bir asra yakın sürede oldukça zarar görmüş. Çini tamirinden anlamayan Meksikalılar Türklerin bu çinileri onarmasını bekliyor.


BİR HABER SİTESİNDEN ALINTIDIR.




Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Araştırma Genel Konular” sayfasına dön