Kaygıdan Kurtulmanın Yolları-1

Kategoriler Dışındaki Genel Konularla İlgili Araştırma Yazıları.
Kullanıcı avatarı
onurxt
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*
Mesajlar: 3446
Yaş: 45
Kayıt: Pzr 30 Eki, 23:42

Kaygıdan Kurtulmanın Yolları-1

Okunmamış mesaj gönderen onurxt » Pzt 09 Eki, 23:55

Kaygıdan Kurtulmanın Yolları-1

Kaçımız çok değerli ve çizilme riski fazla altın çantamızın içinde kaya taşıyabilir? Maalesef ama üniversite sınavına hazırlanan çoğu aday, o değerli beyinlerinde kaygı yükünü taşıyorlar. Bunun yanında kaygının zihinde bırakacağı izlerin de farkında olmadan bu sert kayayı baş tacı ediyorlar.

Kaygı Nedir?
Kaygı, henüz gerçekleşmemiş bir sonuç hakkında duyulan endişe ve üzüntüdür. Genellikle istediğimizin ya da düşündüğümüzün tersine bir durumla karşılaşma korkusu kaygıya yol açar. Fakat daha ortada ne sonuçlanmış bir olay, ne de korktuğumuz bir durum gerçekleşmiştir. Biz varsayımlardan giderek kendimizi yiyip bitirmeye başladığımızda zaten amacımız bizden giderek uzaklaşmaktadır.

Kaygının Zararları
Kaygı, güve gibi insanı içten içe kemiren, kişi farkına varmadan düşünce ve sinir yapısını bozmaya başlayan bir niteliktedir. Zararlarını sıralarsak;
A- Kişiyi bilinçli düşünmekten uzaklaştırır,
B- Motivasyonunu kırar,
C- Amaçları doğrultusunda faaliyet göstermekten alıkoyar,
D- Mutlu olmasını engeller,
E- Fiziksel rahatsızlıklara sebep olur,
F- Çevresindeki insanları uzaklaştırır,
G- Olumsuz bütün duyguları üzerinde toplar,

A- Kişiyi bilinçli düşünmekten uzaklaştırır;
Bireyler, sağlıklı düşünmek ve bilinçli karar vermek için kaygıdan uzak durmaya ihtiyaç duyarlar. Çünkü kaygıyla verdikleri karar, o anlık çözüm gibi gelse de, kaygı kaybolduğu anda pişmanlıkların başlamasına sebep olmaktadır.
Kaygı duyduğunuz anda verdiğiniz bir kararla, bilinçli bir şekilde düşünerek verdiğiniz bir kararı karşılaştırdığınızda, kaygı duyarak kendinize ne kadar büyük kötülük yaptığınızı anlarsınız.
Kaygı duymak, kişinin kendisine yapabileceği en büyük kötülüktür. Kendisine kaygıyı yaşatan bireyin, başarısızlığını isteyen düşmana ihtiyacı yoktur; çünkü en büyük düşmanı kendisidir. Sağlıklı düşünme ve sistematik hareket etme yeteneklerini korumak için birey, beyninde kaya taşımaktan vazgeçmelidir.
Üniversite sınavına girecek olan adaylar, öncelikle zihinlerindeki bu ağırlıktan kurtulmalılar ki, bilinçli bir şekilde sınava hazırlansınlar ve hayallerini kurdukları yere ulaşabilsinler.

B- Motivasyonunu kırar;
Motivasyon, bireyin yaptığı işe zihnen ve bedenen hazırlıklı olmasıdır. Fakat kaygı, üniversite sınavına girecek olan adayların, sınava yönelik hazırlıklarını ve çabalarını köstekler. Bireyin hevesini kırarak, olumsuz duygularla çalışmasına ve veriminin azalmasına sebep olur.
Kurtuluş savaşında Türk askerinin kilolarca ağırlıktaki topları kaldırması, şişman birinin yüz kilo vermesi, bir ayda İngilizce öğrenilmesi hep motivasyonla sağlanabilecek şeylerdir. Unutmayın, üniversite sınavını kazanmaya ve sınav için çalışmaya kendinizi motive ettiğinizde kaygılar ezilip yok olur. Yeter ki siz, kaygıların motivasyonunuzun önüne geçmesine izin vermeyin.

C- Amaçları doğrultusunda faaliyet göstermekten alıkoyar;
Üniversite sınavına hazırlanan aday için amaç, idealindeki üniversiteye girebilmektir. Olay bu kadar basitken, amaçların önüne konulan kaygı kayaları ne demek oluyor? Kendi eliyle kişi amacının önünü ancak bu yolla tıkayabilir.
Üniversite kapısının önündeki ortalama 1,5 milyon insanın 1,2 milyonunun içeri girememesinin altında bu sebep yatmaktadır. Sınav kaygılarından ötürü çalışamama, kendini sınava verememe, sınavı kaybetme kaygısıyla mücadeleyi baştan kaybetmedir.
Kaygı yükünü atmış, motive olmuş ve böylece çalışmaya başlamış kişinin üniversiteye girmesinin önündeki bütün engeller kalkmış demektir.


Rahman Rahim olan Allah'ın adıyla

1. Asra andolsun;
2. Gerçekten insan, ziyandadır.
3. Ancak iman edip salih amellerde bulunanlar, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka. (ASR SURESİ)


Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Araştırma Genel Konular” sayfasına dön