Cevapsız iletiler | Aktif konular Sistem saati: Sal 22 May, 2012 08:15

Konuya cevap yaz  [ 6 ileti ] 
Almanya'da Yasayan Türkler 
Yazar Mesaj
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*

YaÅŸ: 32
İleti Almanya'da Yasayan Türkler

Sponsor Reklam AlanI

Sponsor Reklam AlanI

Almanya'daki Türk gençlerinin en önemli sorunları eğitim ve işsizlik. Ülkede iş bulmanın yolu iyi eğitimden geçiyor. Ancak Alman ortaöğretim kurumlarında eğitim gören Türklerin sadece yüzde 8'i üniversiteye gidebilme başarısını gösteriyor.

Ülkedeki Türklerin yarıdan fazlası lise diploması alamıyor, bir meslek sahibi olamıyor. Öğrencilere göre bu başarısızlığın altında kültürel farklılıklar yatıyor.

Cihan Günsu: "Sorun anne ve babalarda bence. Gençler de öğrenmek istemiyor"
Şefika Şimşek: "Çocukların diploma alamamasında sorun çok çeşitli. Ev içinde ayrı bir dünyada olmaları, kültür farklılıkları"

Almanya'daki Türk işsizlerin sayısı çığ gibi büyüyor. Alman Maria Böhmer ülkedeki Türklerin durumunu şu sözlerle anlatıyor:

"Almanya'ya ilk gelen göçmenlerin kendi ülkelerinde az eğitim gördüğünü biliyorum. Almanya'ya geldiler çünkü bizim basit işler için işgücüne ihtiyacımız vardı. Ama bugün, çocuklar ve torunlar için durum çok faklı, onlar vasıflı olmak durumunda"

Vasıflı olmanın yolu da eğitimden geçiyor. Almanya'da eğitim alanında Türk gençleri bir türlü başarıyı yakalayamıyor. Türk öğrencilerin yarıdan fazlası bir diploma alamadan ya da meslek sahibi olamadan okuldan ayrılıyor.

Bunun en önemli nedeni olarak da Almanca bilgisindeki eksiklikler gösteriliyor. Herbert Hoover Lisesi bu sorunun çözümü için ilginç bir önlem aldı. Bu okulda teneffüslerde Türkçe konuşmak yasak.

Türk öğrenciler Alman okullarında yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

Salim: "Evde bazen Almanca konuşuyoruz ama en çok Türkçe konuşuyoruz"
Mustafa: "Daha çok Türklerle anlaşıyorum, bu tarafta çok Alman yok zaten"
Halil İbrahim Eriş: "Sınıfta 17 Türk hep Türkçe konuşuyorduk. Neredeyse öğretmene Türkçe öğretiyorduk"

Federal İstatistik Kurumu'na göre Alman okullarında 550 binin üzerinde Türk kökenli çocuk ve genç eğitim görüyor. Bunlardan sadece yüzde 8'i üniversiteye gidebilme başarısını gösteriyor.

Almanya`da üçüncü kuşak Türk gençlerinin en önemli sorunu eğitim. Oysa, bu sorun çözülebilse genç nüfusu giderek azalan Almanya'da Türk gençlerinin önü açılabilecek.

Erhan Merttürk / CNN TÜRK / Almanya

Cum 02 May, 2008 13:13
Profile bak
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*

Sponsor Reklam AlanI

Sponsor Reklam AlanI

Türkler Almanya'ya ilk geldiklerinde çiçeklerle karşılandılar... 'Konuk işçi-Gastarbeiter' olarak en ağır işlerde çalıştılar, el üstünde tutuldular.

Ancak şimdi ayrımcılıkla karşılaşıyor, zaman zaman saldırılara uğruyorlar.

Sol Parti Federal Milletvekili Prof. Dr. Hakkı Keskin:

"Almanya'da binlerce ırkçı motifli saldırı oluyor. Almanya herhangi bir ülke değil. 6 milyon Musevi'nin sırf Musevi olmalarından dolayı ölümle sonuçlanan bir geçmişi var bu ülkenin."

Yabancı düşmanlığı, aşırı sağ Almanya'nın kanayan yarası. Bu yara her geçen gün büyüse de politikacılar gerekli adımları atmakta, önlem almakta çok da istekli davranmıyor.

Sonuçta Almanya'nın tarihinde kara bir döneme imza atan aşırı sağ görüş ülkede kendisine yeniden zemin bularak kuvvetleniyor.

Federal İçişleri Bakanlığı'nın rakamlarına göre, geçtiğimiz yıl yaklaşık 17 bin 600 aşırı sağ saldırı gerçekleşti ve bu saldırılarda bin 100 kişi yaralandı.

Ludwigshafen'la başlayan yangınlarda da gözler aşırı sağcılara çevrilmişti.

Essen Türkiye Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Faruk Sen:

"Irkçılık denilince Yahudilere yönelik değil benim insanıma yönelik, Türklere yönelik bir karşılık var. Bunda politikacıların da katkısı var. Son yangınlardan sonra Paris'teki olaylar olmadı ama Almanya akılcı bir politika izlemeli."

Yabancı düşmanlığı gençler arasında yaygın

Yabancı düşmanlığı özellikle gençler arasında yaygın. İçişleri Bakanlığı ve Focus dergisinin yaptığı bir araştırmaya göre, farklı siyasi görüşe sahip her 3 Alman gencinden 1'i Almanya'da çok fazla yabancı olduğunu düşünüyor. Her 13 gençten biri de kendisini 'aşırı sağcı' olarak tanımlıyor.

Åžefika ÅžimÅŸek:

"Okullarda oluyor. Direkt olmasa da bunu hissediyorsun. Dışarıda direkt de oluyor. Ben yabancılarla konuşmuyorum gibi."

Almanya'da aşırı sağın en kuvvetli siyasi temsilcisi Nasyonal Demokrat Parti (NPD). NDP, Türklerin Türkiye'ye dönmesini istiyor.

Nasyonal Demokrat Parti Genel Başkanı Udo Voight:

"Türkler Almanya'da kapitalizmin kurbanı oldular. Çünkü ucuz işgücü olarak Almanya'ya getirildiler. Ne bize aitler ne de Türkiye'ye. Bizim görüşümüze göre ülkelerine geri dönmeliler. Uyum politikası Almanya'da başarısız oldu. Çünkü bu ülkede kimse çok kültürlülüğü desteklemiyor. Zaten yabancılar da bunu istemiyor."

İşçi olarak buraya gelen bir neslin çocukları Almanya'nın sanatında, siyasetinde, ekonomisinde söz sahibi oluyor. Ancak artan yabancı düşmanlığı Türkler arasında büyük endişe yaratıyor. Ancak, bazı Almanlara göre de Türkler arasında 'Alman düşmanlığı' giderek yükseliyor.

Cum 02 May, 2008 13:15
Profile bak
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*

Sponsor Reklam AlanI

Sponsor Reklam AlanI

Gurbette yazılan binlerce hayat hikayesinin ortak paydasıydı, para kazanıp geri dönmek... Yıllar yılları kovaladı, 'para kazanıldı' ama geri dönülemedi... Aradan geçen yarım asra raÄŸmen raÄŸmen Türkler Almanya'ya tam olarak alışmadı, alışamadı…

Sedat Carik: "Yok uyum sağlayamıyoruz. Neden derseniz din, ırk hiçbir şey birbirini tutmuyor."

Nuran Usta: "Onlar bizi kabul etmedi biz de onları etmedik. Okul zamanlarımda entegre olduğumu zannediyordum ama şimdi olamadığımı anladım, hepsi boşmuş."

Uyum konusunda Türkler topu Almanlara atıyor, Almanlar da Türklere. Alman bir kadın bu konuda, "Birçoğunun önyargıları var. Birçok Türk Almanca konuşmak istemiyor. Türkler hep içiçe yaşıyor, bu durumda biz Alman olarak onların içine giremiyoruz" diyor.

Konuyla ilgili Bakanlık kuruldu

Türkler Sirkeci Garı'ndan Almanya macerasına çıkalı 47 yıl oldu... Bu süre zarfında Almanlar Türklerden Türkler Almanlardan çok şey öğrendi. Ancak yine de örf ve adetlerinden; kültürlerinden kopmadılar. Türklerin geri dönmeyeceğinin anlaşıldığı 1990'ların başından bu yana Almanya Türklerin topluma uyumunu tartışıyor.

Uyum sorunu öyle bir noktaya geldi ki, Almanya'da üç yıl önce Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanlığı kuruldu.

Uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer: "Almanya'ya gelen Türkiye kökenliler anavatan olarak geldikleri ülkeyi görüyorlar. Tabii ki bu durumda 'Erdoğan bizim Başbakanımız' demeleri oldukça doğal. Ama Merkel de, 'Ben sizin Başbakanınızım' dedi. Bu mesajın sadece mantığa değil, kalbe de değmesi lazım."

Ancak, Almanya'nın uyum politikasının göçmenlerin kalbine değmekten uzak olduğunu savunanlar var.

Berlin Radyosu Türkçe Servisi Şefi Cem Dalaman: "Alman hükümeti, siyasetçiler uyum denildikte Almanya'da yaşayan Türklerin Alman toplumunun tüm değerlerini benimsemelerini istiyorlar, Türkler ise uyumdan bu ülkede topluma paralel ve toplumla birlikte yaşamayı algılıyorlar."

Nükleer Tıp Enstitüsü Başhekimi Dr. Ali Savaşer: "Uyumdan kastedilen insanların kafalarının içindeki kültürel birikimin değiştirilmesi ise asimilasyon ise bu uyumla alakalı değil."

Kimilerine göre, Almanya göçmenlerin uyum sağlamasını değil, asimile olmalarını istiyor, kimileri de Alman yönetiminin niyetinin aslında Türkleri geri göndermek olduğunu düşünüyor. Oysa, Türkler'in ülkeye entegre olmasını isteyen çok önemli bir kesim var Almanya'da.

Niyet ne olursa olsun, bir gerçek değişmiyor: Almanya'daki Türkler kesin dönüş hayalini çoktan unuttu, çok büyük bir bölümü uyum sağlayamadığı Almanya'nın bir parçası oldu...

Cum 02 May, 2008 13:17
Profile bak
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*
Kullanıcı avatarı

YaÅŸ: 20

Sponsor Reklam AlanI

Sponsor Reklam AlanI

o yüzden okuyabildigin yere okumak lagzim

Madem ki fetva bize ait
Verin ki basak bagrina mührümüzü

Cum 02 May, 2008 13:22
Profile bak E-posta
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*
Kullanıcı avatarı

YaÅŸ: 36
İleti Re: Almanya'da Yasayan Türkler

Sponsor Reklam AlanI

Sponsor Reklam AlanI

tüm bu haksizliklara ragmen yinede basaranlar var yok degil,onlara sapka cikariyorum..
NOT:bazen, acaba bizim ülkemize almanlar gelse, yerlesse ne olur diye düsündügümde tek kelimeyle BIZ BU KADAR IYIMSER OLAMAZDIK MILLETCE...yinede herseye ragmen almanlar adaletli bir millet...

Sal 16 Eyl, 2008 01:27
Profile bak
*SiyahAkrep*
*SiyahAkrep*
Kullanıcı avatarı

YaÅŸ: 36
İleti Re: Almanya'da Yasayan Türkler

Sponsor Reklam AlanI

Sponsor Reklam AlanI

Sal 16 Eyl, 2008 01:29
Profile bak
Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Konuya cevap yaz   [ 6 ileti ] 

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi deÄŸiÅŸtiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama:
Git:  

| Akrep Portal | Akrep Burcu | Genel Portal | Astral Seyahat| Akreportalnet.com| SeyrüSefa | Rüya Tabirleri | Telekinezi | Eğitim Cafe| Tekil Hit |

www.akreportalnet.com

News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list